De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moaştele Sfântului Maxim au ajuns la Iaşi
Racla ce adăposteşte mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul a ajuns sâmb[t[ seară pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, la ora 22:50.
Moaştele Sfântului Maxim au fost aduse de arhim. Partenie, stareţul Mănăstirii Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, care a fost însoţit de câţiva călugări de la această mănăstire şi de teologul ortodox francez Jean Claude Larchet. La aeroport, delegaţia din Grecia a fost aşteptată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de părinţii de la Centrul Eparhial Iaşi şi de câţiva credincioşi. Închinarea la racla sfântului a avut loc în sunetul cântării "Întru tine Părinte". "Dau Slavă lui Dumnezeu că moaştele binecuvântate ale Sfântului Maxim Mărturisitorul poposesc pentru prima dată pe pământ românesc. Sfintele lui Moaşte vor fi aşezate lângă racla Sfintei Parascheva pentru a fi împreună rugători către Dumnezeu pentru toţi pelerinii care vor veni la Iaşi în aceste zile. Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost un mare apărător al credinţei drept-slăvitoare. Mesajul pe care acest mare Părinte al Bisericii îl adresează celor de astăzi este să creadă în Hristos-Dumnezeu-Omul şi să-şi conformeze viaţa cu învăţăturile Evangheliei", a spus Înalt Preasfinţitul Teofan. La Catedrala mitropolitană din Iaşi, moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost aşteptate de peste 2.000 de credincioşi, care ţineau lumânări aprinse în mâini. Oamenii au sărutat Sfintele Moaşte ale Sfântului Maxim, care au fost aşezate lânga racla Sfintei Parascheva. În curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi, pelerinii erau aşezaţi deja la rând. Deşi temperaturile erau destul de scăzute şi ploua, persoanele aflate sub cerul liber nu au ţinut cont de acest lucru. "Am venit să aşteptăm ca moaştele Sfintei Parascheva să fie scoase din catedrală. Ne vom ruga pentru sănătate, pentru spor, pentru linişte în ţara noastră", a declarat Luminiţa Lovin din Mangalia. "Nu avem de gând să dormim în această noapte şi sper să fim întăriţi în suportarea frigului şi a ploii de credinţă şi de ajutorul pe care ni-l va da Sfânta Parascheva. De fiecare dată când am venit la Sfânta Parascheva am rămas impresionată de numărul mare de pelerini. A mai plouat şi în anii trecuţi când am mai fost, dar nu am păţit nimic. Venim la Iaşi pentru că suntem mulţumiţi de ajutorul pe care Sfânta ni l-a dat în familia noastră", a mărturisit Stela Vrânceanu din oraşul Hârşova, judeţul Constanţa.