În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Moaștele Sfântului Nectarie, la vârstnicii de la Mănăstirea Bogdănești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, cunoscut vindecător de boli, a ajuns marți, 14 martie, la Centrul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Bogdănești.
Racla cu părticele din cinstitele moaște adusă de la Mănăstirea Putna a poposit în biserica Mănăstirii Bogdănești, județul Suceava, până în seara zilei de 15 martie.
La ceas de seară, Taina Sfântului Maslu de obște a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți, rugăciunea împreună având ca principal scop mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.
Cântările la strană au fost interpretate de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
Alături de obștea mănăstirii, la eveniment au participat preoți slujitori de la parohiile din împrejurimi, clerici din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, dar și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.
Credincioșii s-au bucurat de întâlnirea cu Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina, mare făcător de minuni, precum și de binecuvântarea arhierească și rugăciunile înălțate pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor care se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre puterea Tainei Sfântului Maslu, subliniind că în Sfânta Scriptură și în scrierilor Sfinților Părinți untdelemnul este semnul vindecării și al milei lui Dumnezeu. Totodată, ierarhul a punctat faptul că suntem în măsură să cerem iertarea Tatălui ceresc numai după ce noi i-am iertat pe cei care ne-au greșit: „Ce Îi ceri lui Dumnezeu trebuie mai întâi să faci tu. Tot așa cum ceea ce cerem de la oameni mai întâi ar trebui să facem noi. Îi cer lui Dumnezeu iertare? Dau și eu, la rându-mi, iertare. Și trebuie să o dau înainte de a o cere lui Dumnezeu. Cer de la Dumnezeu milostivire? Să arăt și eu milă față de cei din jur. Cer de la Dumnezeu îngăduință față de neputințele mele? Să arăt și eu îngăduință față de semenul meu. Altfel nu se întâmplă nimic. Cum venim, așa plecăm”.
La final, protos. Pamvo Dima, starețul mănăstirii, a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru dragostea și grija pe care o are pentru această mănăstire și pentru vârstnicii găzduiți aici, credincioșilor prezenți, slujitorilor, starețului Mănăstirii Putna pentru odorul care a ajuns la Bogdănești și Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru slujire.
Întrucât dintre cei peste 100 de vârstnici majoritatea reprezintă cazuri sociale, pentru care mănăstirea acoperă cheltuieli pentru fiecare în cuantum de 4.000 de lei, așezământul se confruntă cu probleme financiare, mai ales în situația majorării prețurilor din ultima vreme pentru serviciile și bunurile de larg consum.
Având ca principiu iubirea creștină lucrătoare, arătată prin jertfa față de aproapele, cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare ale mănăstirii prin care acești vârstnici să beneficieze în continuare de un cămin în care să se asigure toate condițiile unui trai decent sunt îndemnați să doneze în contul: IBAN: RO76 RZBR 0000 0600 2389 6527; titular: Mănăstirea Bogdănești, în lei, Raiffeisen Bank, protos. Pamvo Dima (0757.607.453)