Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moaștele Sfintei Maria Magdalena, aduse în Capitală
Racla cu moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, de la Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos, a fost adusă ieri 16 octombrie, de la Iaşi la Catedrala Patriarhală. Mâna stângă a sfintei mironosițe, precum și o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După ce au fost cinstite de mii de credincioși împreună cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena au poposit ieri la Catedrala Patriarhală din București, spre bucuria credincioșilor din capitala țării. Racla cu sfintele moaște, purtată de o delegație a Mănăstirii Simonopetra din Sfântul Munte Athos condusă de părintele stareț Elisei, a fost întâmpinată în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La acest eveniment au participat și Înaltpreasfințitul Părinte Iustin, Mitropolit de Nea Krini și Kalamaria din Biserica Ortodoxă a Greciei, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de bun venit adresat oaspeților din Grecia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că aducerea cinstitelor moaște ale Sfintei Maria Magdalena la București este un mare dar de la Dumnezeu. „Prezența sfintelor moaște ne aduce bucuria Învierii Domnului pe care și Sfânta Maria Magdalena a avut-o în dimineața Învierii lui Hristos, pentru că ea a fost prima care a primit această veste de la îngeri și tot ea a fost persoana cea dintâi care L-a întâlnit pe Hristos Cel Înviat. Această bucurie a ei a răspândit-o împreună cu Sfinții Apostoli în toată lumea; de aceea, este numită și «întocmai cu Apostolii», adică misionară sau trimisă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preafericirea Sa a amintit și de bunele relații pe care românii le-au avut în timpul istoriei cu Mănăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos. „Vă mulțumim, părinte stareț Elisei, pentru că ați venit în orașul care a avut legături deosebite cu Mănăstirea Simonopetra, întrucât Biserica Mihai Vodă din București a fost închinată la sfârșitul secolului XVI mănăstirii athonite de către domnitorul Mihai Viteazul, pe care dumneavoastră îl pomeniți ca fiind unul dintre ctitori. Aici, în București, se mai găsește o părticică din moaștele Sfintei Maria Magdalena la Biserica Mihai Vodă”, a explicat Patriarhul României.
Părintele stareț Elisei a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru primirea călduroasă și a spus că a fost impresionat de evlavia și credința poporului român binecredincios care a participat la pelerinajul de la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. „Am văzut și am luat aminte la marea evlavie și credința poporului binecredincios la Iași, care a așteptat multe ore pentru a se închina la sfintele moaște, răbdând în ploaie și frig, și acest lucru o să-l transmitem și în Grecia. Ne-am învrednicit să participăm și la un frumos pelerinaj la mănăstirile din Moldova și să ne putem împărtăși de binecuvântarea multor sfinți. Așa cum ați menționat, legăturile Sfântului Munte Athos, și în special ale mănăstirii noastre, cu România sunt istorice și foarte vechi și în fiecare zi este pomenit numele marelui voievod Mihai Viteazul, ca și cel al Sfântului Paisie Velicikovski care a venit la mănăstirea noastră unde a stat puțin timp. Șederea Sfântului Paisie a fost o mare binecuvântare pentru noi. Așa cum observați, se continuă și astăzi aceste legături și se întăresc cu ajutorul harului unității Bisericii și cu sprijinul poporului dreptcredincios. În Sfântul Munte Athos avem și Schitul românesc Prodromu cu care avem legături foarte frumoase și o iubire mărturisită de părinți de acolo”, a spus părintele stareț Elisei.
Racla cu sfintele moaște a fost dusă ieri la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, unde vor rămâne spre cinstire până luni, 19 octombrie.