„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Moaştele sfinţilor din Catedrala patriarhală au fost mutate la Biserica „Sfântul Spiridon“ - Nou
Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena au fost mutate, duminică seara, de la Catedrala patriarhală, la Biserica „Sfântul Spiridon“- Nou din Bucureşti, paraclis patriarhal.
Procesiunea care a avut loc după slujba Vecerniei a fost condusă de Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de care a participat un ales sobor de preoţi şi diaconi. După Vecernie, preoţii slujitori au luat racla pe umeri, înconjurând Catedrala patriarhală şi rostind ectenii la fiecare oprire în cele patru laturi. În continuare, întreg alaiul a pornit prin intersecţia Piaţa Unirii, pe strada Şerban Vodă, iar în drum spre Biserica „Sfântul Spridon“, preoţii şi credincioşii au cântat Troparul sfântului şi cântări specifice perioadei pascale. La paraclisul patriarhal, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată de către PS Episcop Varsanufie şi de preoţii prezenţi în partea dreaptă a naosului bisericii, într-un loc special amenajat, după care s-au închinat cu evlavie sfântului. Vor rămâne aici până la toamnă Preasfinţitul Varsanufie a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură, în care a arătat motivul mutării sfintelor moaşte şi importanţa lor pentru creştinii din Bucureşti şi din toată ţara. „Am mutat în această după-amiază moaştele Sfinţilor Împăraţi cei întocmai cu Apostolii, Constantin şi Elena şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul cetăţii Bucureştilor în biserica «Sfântul Spiridon» - Nou, unde vor rămâne până în toamnă, când se vor termina lucrările de restaurare la Catedrala Patriarhală. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dea putere şi spor meşterilor care au început deja să restaureze interiorul catedralei, cât şi celor care s-au apucat de ieri să restaureze pictura, catapeteasma, candelabrele şi toate odoarele“, a spus Episcopul Varsanufie. Sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aşezate la începuturi cu cinste în biserica din satul său natal, Basarabi, din sudul Dunării, unde au fost cinstite cu evalavie până în anul 1774. Moaştele Sf. Dimitrie cel Nou din Basarabi au ajuns în ţara noastră în 1774, în contextul războiului dintre Rusia şi Poarta Otomană. Trecând prin satul Basarabi, generalul rus Petru Salticov a luat moaştele, cu intenţia de a le trimite în Rusia, însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum şi a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, le-a dăruit poporului român. Moaştele au fost aşezate cu cinste, în iulie 1774, în actuala Catedrală patriarhală din Bucureşti, în timp ce mâna dreaptă a sfântului a fost trimisă la Kiev, unde, indică unele surse, se păstrează şi astăzi. (G. ANICULOAIE, C. BÂRA)