De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Model de vieţuire pentru studenţii teologi
Biserica Ortodoxă a sărbătorit-o ieri, 25 noiembrie 2016, pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Între locaşurile de rugăciune care o au ca ocrotitoare pe această sfântă se numără şi paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. În zi de hram, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în prezenţa corpului profesoral, a studenţilor şi a numeroşi credincioşi, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Patriarhului României.
Sărbătoarea hramului paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală a debutat joi, 24 noiembrie, când un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina a fost scos în procesiune în jurul sfântului locaş. Racla cu sfintele moaşte a fost apoi aşezată spre închinare sub un baldachin special amenajat în faţa bisericii. După procesiune, a urmat slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis tuturor părinţilor profesori, studenţilor şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evocând totodată personalitatea marcantă a Sfintei Muceniţe Ecaterina. „Odată cu prigonirea pe nedrept a Mântuitorului Iisus Hristos a început şi prigonirea Bisericii care continuă şi astăzi, şi care fără îndoială va continua până la sfârşitul veacurilor. În aceste prigoane se lămureşte sufletul cu adevărat creştin, aşa cum s-a lămurit şi sufletul acestei tinere de neam ales, o tânără înţeleaptă, bogată şi foarte apreciată în societatea vremii ei. Sfânta Ecaterina a preferat să sufere batjocura şi martiriul mărturisind cu preţul vieţii credinţa în Hristos-Domnul (...). Ea rămâne un model de comportament pentru toţi studenţii şi studentele Facultăţii de Teologie. Asemenea Sfintei Ecaterina, şi studenţii vin la facultate la o vârstă tânără, cu dorinţa de a ajunge la maturitatea intelectuală a ei, care după cum ştim stăpânea întreaga cultură greco-romană a epocii sale. Aceasta a făcut-o de neînfrânt în disputele publice comandate de împăratul Maximian Daia, cu acei filosofi păgâni. Însă Sfânta Ecaterina nu numai prin puterea minţii ei, nu numai prin cultura imensă pe care o avea, ci şi inspirată de Duhul Sfânt, a reuşit să reziste disputelor filosofice şi să iasă biruitoare”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
În continuare, ierarhul i-a îndemnat pe studenţi şi studente să păstreze în inimi pilda vieţii Sfintei Ecaterina, dar şi cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care îndeamnă să alegem partea cea bună, la fel ca Maria, sora lui Lazăr. „Să folosiţi anii pe care îi petreceţi în această facultate pentru a acumula tot ceea ce este sfânt şi de folos luminării minţilor şi întăririi inimilor dumneavoastră, ca în felul acesta să dobândiţi cât mai multe instrumente pe care să le folosiţi în disputele pe care le veţi avea cu cei care mărturisesc alte credinţe, cu cei care batjocoresc sau contestă credinţa noastră şi cu cei care nu au nici o credinţă”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Conform tradiţiei, în cadrul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au ascultat şi predica unui student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Silviu Cristian Dumitrache, anul 4, teologie pastorală, care astfel şi-a îndeplinit îndatoririle pe care le avea la obiectul omiletică studiat în cadrul facultăţii.
La final, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş, dar şi pentru profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie trecuţi la Domnul, apoi ierarhul a săvârşit slujba de Sfinţire a celor trei clopote noi, ieşite de curând din atelierele de la Baia Mare. Clopotul cel mare cântăreşte 240 kg, cel mijlociu 140 kg, iar cel mic 60 kg.