Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moment aniversar în Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca la Mănăstirea Rohia
În Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia, judeţul Maramureş.
Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca are o semnificaţie deosebită pentru Mănăstirea Rohia, pentru că în ziua de prăznuire a sfintei, 17 aprilie, în urmă cu 28 de ani, se petrecea, pentru prima dată după revoluţie, o hirotonire de arhiereu într-o mănăstire, a spus arhim. Macarie Motogna, stareţul aşezământului monahal. Arhimandritul Iustin Hodea era ridicat la treapta arhieriei, fostul stareţ devenind astfel Arhiereul-vicar al Maramureşului şi Sătmarului, cu numele de Sigheteanul.
De atunci, în duminica din apropierea sau chiar în ziua de 17 aprilie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este prezent de fiecare dată la Mănăstirea Rohia, unde săvârşeşte Sfânta Liturghie pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la chinonic au cântat arhid. Vlad Verdeş şi Victoria Petrenciuc din Lăpuşul Românesc.
Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre duminica închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, care are o semnificaţie deosebită „legată de căinţă multă, de îndreptare, de multă nevoinţă şi mult post, de rugăciune neîncetată, pe care această Sfântă Cuvioasă a împlinit-o în viaţa ei”.
Arhim. Macarie Motogna a adus mulţumiri ierarhului pentru slujirea din această zi aniversară şi a evocat momentul de acum 28 de ani de la Mănăstirea Rohia, apoi i-a oferit o icoană a Maicii Domnului Rugătoarea.