De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Moment aniversar în Parohia argeşeană Bădeşti
Localnicii Parohiei Bădeşti, din comuna Pietroşani, judeţul Argeş, au sărbătorit duminică, 11 noiembrie, împlinirea a 110 ani de la sfinţirea lăcaşului de cult, precum şi 660 de ani de la atestarea documentară a localităţii Bădeşti.
În semn de mulţumire şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi înaintaşi, credincioşii Parohiei Bădeşti, îmbrăcaţi în frumosul port popular al zonei argeşene, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, în biserica cu hramurile "Sfântul Ierarh Nicolae", "Sfânta Muceniţă Filofteia" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva". După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitori, iar apoi Înalt Preasfinţia Sa i-a amintit pe cei care s-au ostenit să ridice frumoasa biserică din Bădeştii Muscelului şi a apreciat eforturile depuse în prezent de comunitatea acestui sat străvechi pentru restaurarea şi înfrumuseţarea lăcaşului. În acest sens, au fost acordate diplome de vrednicie pr. paroh Ciprian Necula, hirotesit iconom stavrofor, prof. Ion Ştefan, fiu al satului, care a realizat noua monografie a bisericii parohiale din Bădeşti, şi reprezentanţilor Primăriei locale şi membrilor Consiliului parohial. Chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului a primit din partea Parohiei Bădeşti o icoană cu patronii spirituali ai parohiei, noua monografie, o înregistrare audio realizată în urmă cu 20 de ani atunci când Înalt Preasfinţia Sa a adresat bădeştenilor un cuvânt de învăţătură despre post şi spovedanie şi alte materiale realizate cu această ocazie, iar din partea Consiliului parohial a primit o machetă a bisericii. "Oricine ajunge în Bădeşti descoperă o localitate binecuvântată de Dumnezeu cu o biserică unică prin arhitectură şi frumuseţe, cu oameni cuviincioşi care au arătat întotdeauna dorinţa de a păstra neclintită flacăra credinţei strămoşeşti. O oază de cultură şi spiritualitate unde orice trecător se simte ca acasă. Un loc în care sătenii muncesc şi se roagă, ştiind că tot ce au este de la Dumnezeu", a arătat pr. paroh Ciprian Necula în cuvântul de mulţumire. Eforturile construirii acestui lăcaş de cult se datorează preoţilor Ioan Serafimescu şi Ion Petrescu dimpreună cu enoriaşii parohiei şi alţi binefăcători. Această biserică a fost sfinţită în ziua de 10 noiembrie 1902, iar unul din elementele distinctive ale lăcaşului de cult este pictura, realizată în stil neobizantin de pictorul polonez Valentin Wieniava Blendovski.