În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Moment aniversar la Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit joi, 18 februarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, cu prilejul împlinirii a 26 de ani de arhierie. La slujbă au fost prezenţi membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preoţi slujitori, precum şi tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi la diferite facultăţi de teologie din ţară, fii duhovniceşti ai eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru cei 26 de ani de când Înaltpreasfinţia Sa a fost hirotonit întru arhiereu. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit slujba de Hirotesie întru duhovnic pentru patru preoţi tineri, slujba de Hirotesie întru iconom pentru cinci preoţi şi slujba de Hirotesie întru iconom-stavrofor pentru opt preoţi cu merite deosebite în plan pastoral-misionar, cultural-educaţional, edilitar şi social-filantropic. La final, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru înaintaşii în tronul arhieresc de la Dunărea de Jos şi pentru ctitorii Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.
Întâlnire cu tineri liceeni din Galaţi şi Brăila
În partea a doua zilei, în sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a avut loc o întâlnire-consultare cu tineri liceeni, reprezentanţi de marcă ai colegiilor din municipiile Galaţi şi Brăila, însoţiţi de profesori şi inspectori şcolari de la diferite discipline umaniste. „În cadrul întâlnirii au fost dezbătute anumite aspecte privind mai buna comunicare a tinerilor între ei, în familiile lor, la şcoală şi în parohiile din care provin. De asemenea, au fost analizate principalele metode de implementare în rândul tinerilor a programelor sinodale şi eparhiale, legate de educaţia creştină şi consolidarea orei de religie în şcoala românească. Nu în ultimul rând, s-au făcut diferite propuneri cu privire la întâlnirea internaţională a tineretului ortodox care va avea loc în luna septembrie la Bucureşti”, ne-a declarat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.