Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Moment binecuvântat“, la Muzeul Unirii din Iaşi
Muzeul Unirii din Iaşi a fost sfinţit ieri de Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Clădirea muzeului, care adăposteşte exponate din sec. al XIX-lea, a fost restaurată timp de 11 ani.
Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit aseară clădirea Muzeului Unirii, aflată pe strada Lăpuşneanu din Iaşi. La acest eveniment a participat conducerea Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, ostenitori ai Muzeului Unirii din Iaşi, profesori şi oameni de cultură. La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Teofan şi-a exprimat bucuria pentru că a binecuvântat, prin rugăciunile înălţate la Dumnezeu, toată lucrarea care s-a săvârşit la Muzeul Unirii. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit că în acest an se împlinesc 200 de ani de la raptul Basarabiei de către Rusia ţaristă. "Îl rog pe Dumnezeu să vă dea putere de a-i primi pe cei care vă calcă pragul cu dorinţa ca oamenii să cunoasă cât mai mult din istoria acestui neam. Se cuvine ca un muzeu precum acesta să ofere celor care vin aici bucuria de a aparţine acestui neam", a spus IPS Teofan.
Expoziţie de obiecte şi documente din secolul XIX
Restaurarea clădirii Muzeului Unirii a durat 11 ani, fondurile provenind de la Muzeul Culturii şi Cultelor de atunci, astăzi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Expoziţia de bază, deschisă în anul 2008, tratează cele mai importante momente ale epocii lui Alexandru Ioan Cuza. La parter se află marea sală a dublei alegeri, iar într-o încăpere alăturată sunt expuse documente despre reformele înfăptuite în perioada 1859-1866. Sunt reliefate pe larg reforma electorală, reforma agrară, legea învăţământului, secularizarea averilor mănăstireşti s.a. "Tot la parter există două camere care au fost rezervate expoziţiilor temporare. Palatul Culturii din Iaşi se află într-un proces de restaurare, în prezent fiind închis. De aceea aveam nevoie de alte spaţii pentru expoziţii temporare. De aceea, la Muzeul Unirii se află şi alte expoziţii, pe lângă cea existentă. Urcând la etaj pe scara imperială, ne aşteaptă statuia domnului Alexandru Ioan Cuza. Vom intra mai întâi în biroul doamnei Elena Cuza, pentru ca mai apoi să trecem în biroul domnului Alexandru Ioan Cuza, într-o zonă a marelui salon, apoi în două spaţii de relaxare, după care în dormitorul doamnei. Toate obiectele din expoziţia permanentă sunt originale. O parte dintre ele au aparţinut familiei Cuza, iar cealaltă parte aparţine epocii sec. al XIX-lea", a explicat dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.
Parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
Între Complexul Muzeal Naţional "Moldova" - Muzeul Unirii Iaşi şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei există de mai mulţi ani o colaborare rodnică şi complexă. "De foarte multe ori, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost alături de noi. Cel mai mare simpozion la care suntem parteneri este Simpozionul Naţional "Monumentul - Tradiţie şi Viitor". De asemenea, colaborarea noastră se concretizează şi în cadrul meselor rotunde, colocvii şi expoziţii. Adesea, o parte dintre obiectele de patrimoniu care aparţin Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei poposesc în clădirea Muzeului Unirii. De asemenea, o parte dintre obiectele care aparţin acestei prestigioase instituţii vin în laboratoarele noastre pentru restaurare. Este un moment binecuvântat pentru că astăzi (n.r. ieri) IPS Teofan ne-a făcut marea cinste să fie alături de noi la Muzeul Unirii. Ne doream mai demult acest moment, dar numai Dumnezeu a vrut ca acest lucru să se întâmple astăzi (n.r. ieri)", a adăugat dr. Lăcrămioara Stratulat.