De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moment comemorativ dedicat personalităţii Mitropolitului Silvestru
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe data de 25 aprilie 2015 a avut loc, la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava, un moment comemorativ dedicat personalităţii Mitropolitului Silvestru Morariu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 120 de ani.
În cimitirul mănăstirii s-a oficiat o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi, avându-l ca protos pe IPS Părinte Arhiepiscop Pimen. În continuare, în sala mare a stăreţiei a fost evocată personalitatea Mitropolitului Silvestru Morariu, atât ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi ca om de cultură şi personalitate activă în domeniul educaţiei.
Lucrările prezentate au fost susţinute de profesori, preoţi, istorici, printre care îi menţionăm pe pr. Dumitru Valenciuc, prof. Mihail Iacobescu, Liviu Papuc. Expunerile au fost urmate de proiecţia unui film realizat de Mănăstirea Dragomirna, pe baza materialului aflat în arhiva mănăstirii. De asemenea, participanţii au vizitat şi o expoziţie documentară, legată de viaţa şi activitatea Mitropolitului Silvestru Morariu. Iubitorii de carte au participat apoi la lansarea volumului „Iraclie şi Ciprian Porumbescu“, avându-l ca autor pe Leca Morariu. Cartea a fost pusă în valoare de Maria Olar, preşedinte a Fundaţiei „Leca Morariu“.
Momentul comemorativ s-a încheiat în Muzeul Mănăstirii Dragomirna, acolo unde elevii şcolii din localitate au susţinut un mini-program artistic, pe baza poeziilor scrise de Mitropolitul Silvestru Morariu pentru programa literară a şcolii din vremea sa. IPS Părinte Pimen a mulţumit la final tuturor ostenitorilor mari şi mici care au dorit să-şi marcheze în acest fel recunoştinţa faţă de activitatea neobosită a Mitropolitului Silvestru Morariu.