La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Moment de bucurie și împlinire pentru clerici din Eparhia Bucureștilor
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hirotesit întru duhovnic miercuri, 31 iulie, 12 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor care au primit recent Sfânta Taină a Preoției și au promovat examenul de duhovnicie. De asemenea, nouă ieromonahi care s-au evidențiat prin activitatea desfășurată în mănăstirile de care aparțin au primit rangul de protosinghel. Rânduiala specială a fost săvârșită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei de hirotesie întru duhovnic, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că noua slujire primită de preoții recent hirotoniți este de origine apostolică. „Această Sfântă Taină a Mărturisirii este numită în rugăciunile de hirotesie întru duhovnic «apostolească» și «duhovnicească», în înțelesul că puterea aceasta de a lega și dezlega greșelile oamenilor sau de a ierta și de a ține păcatele a fost dată de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos Apostolilor Săi în seara Învierii Sale din morți. Această dăruire a unei puteri deosebite Apostolilor este expresie a iubirii milostive a lui Dumnezeu. Taina Pocăinței este o lucrare prin care omul se curățește de păcate și, în același timp, se învrednicește de împărtășirea cu Sfânta Euharistie, care este pregustarea prânzului din Împărăția cerurilor. De aceea, Sfânta Taină a Pocăinței precedă Taina Împărtășirii Euharistice. În această Taină a mărturisirii și iertării păcatelor este prezentă întreaga Sfântă Treime. În preotul duhovnic, credinciosul penitent simte iubirea lui Dumnezeu Tatăl, Care Se bucură când orice păcătos se întoarce la Dumnezeu, după cum ne arată și Pilda fiului risipitor, care este o icoană a Tainei Pocăinței. (…) Această Sfântă Taină este și o taină a prezenței și lucrării lui Hristos prin harul preoției. În Spovedanie credinciosul care se pocăiește primește lumina Evangheliei lui Hristos, adică vede ceea ce a împlinit conform Evangheliei și ceea ce a făcut contrar Evangheliei lui Hristos”, a reliefat Preafericirea Sa.
De asemenea, la finalul slujbei de hirotesie întru protosinghel, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că această promovare în rang este o recunoaștere a eforturilor și realizărilor pastorale și misionare desfășurate până în prezent de ieromonahi, dar și un îndemn la sporirea lucrărilor și a slujirii față de Biserica lui Hristos: „A fost săvârșită această hirotesie de noi protosingheli ca o recunoaștere a slujirii și ostenelilor pe care le-ați arătat de-a lungul timpului în obștile în care viețuiți în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Desigur, aceasta s-a făcut cu consultarea părinților stareți și a obștilor în care viețuiți, slujiți și lucrați, cu recomandarea Sectorului exarhat, dar și pentru ca să fie o încurajare în misiunea pe care o desfășurați în obștea monahală respectivă. Orice treaptă urcată în viață, spune Nicolae Iorga, este un nou altar de jertfă. Atunci când se încununează capul se cinstește tot corpul, atunci când într-o obște este ridicat la un rang mai înalt un slujitor se cinstește întreaga mănăstire. De aceea, aceste ranguri se dau pentru încurajare și pentru o sporire în lucrare și în responsabilitate”, a spus Preafericirea Sa.
Cei nouă ieromonahi promovați la rangul de protosinghel sunt: protos. Andrei Nechifor, consilier patriarhal, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români”; protos. Ignatie Stavarache, Mănăstirea Radu Vodă; protos. Varlaam Gomei, Mănăstirea Radu Vodă; protos. Andrei Ghiță, Mănăstirea Antim; protos. Calinic Gruia, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români”; protos. Ierotei Ghica, Mănăstirea Sinaia; protos. Avram Mintar, slujitor la Așezământul românesc de la Ierihon; protos. Casian Ciocan, Mănăstirea Țigănești; protos. Andrei Vizante, Schitul Vidra.
Preoții care au promovat examenul de duhovnicie, primind hirotesia întru duhovnic, sunt: pr. Emilian Băican, Parohia Scurtești, Protoieria Vălenii de Munte; pr. Florin Bratu, Parohia Sudiți, Protoieria Ilfov Nord; pr. Vasile-Liviu Cernica, Parohia Florești, Protoieria Câmpina; pr. Corneliu Damaschin, Căminul de bătrâni Luxab, Protoieria Sector 1 Capitală; pr. George Cosmin Gurău, Parohia Ceptura de Sus, Protoieria Urlați; pr. Dragoș Ștefan Ioniță, Parohia Lacu Turcului, Protoieria Ploiești Sud; pr. Mihai Alexandru Mușat, Parohia Gorgota, Protoieria Ploiești Sud; pr. Cezar-Claudiu Pîrvu, Parohia Ungureni, Protoieria Urlați; pr. Dimitrie Cristian Popescu-Argeș, Parohia Pisculești, Protoieria Ploiești Sud; pr. Nicolae Preda, Parohia „Sfântul Mina”-Vergu, Paraclis Patriarhal, Protoieria Sector 3 Capitală; pr. Gabriel-Costin Tatomir, Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” și „Sfântul Ioan Casian”, Protoieria Sector 4 Capitală; pr. Mihai-Stelian Vișan, Parohia Buștenari, Protoieria Câmpina, județul Prahova.