În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Moment festiv în sala ce amintește de rădăcinile creștine ale Europei
După slujba de Te Deum din Catedrala Patriarhală, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei din București, a avut loc un moment festiv, în cadrul căruia reprezentanții mai multor instituții publice au transmis Întâistătătorului Bisericii noastre mesaje de felicitare. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare și mulțumire.
Momentul festiv din Sala „Europa Christiana” a reunit ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, consilieri din Administrația Patriarhală și cea a Arhiepiscopiei Bucureștilor, autorități de stat și reprezentanți ai unor instituții publice. Evenimentul a fost moderat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit un cuvânt de întâmpinare participanților, evidențiind faptul că aniversarea Patriarhului României este motiv de sărbătoare pentru întreaga comunitate a credincioșilor, cler și popor.
„Ziua de 22 iulie este o zi de mare sărbătoare, plină de emoție și bucurie pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care își serbează ziua de naștere, dar și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, pentru ierarhi, pentru clerici și pentru poporul dreptcredincios. De aceea, sărbătoarea de astăzi a început în Catedrala Patriarhală istorică prin Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni speciale de mulțumire pentru darurile revărsate de Dumnezeu în viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care s-au revărsat, la rândul lor, în mod îmbelșugat către poporul binecredincios, către societatea românească”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, mai multe oficialități și reprezentanți ai unor instituții publice au fost invitați să prezinte mesajele de felicitare la aniversarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Astfel, au transmis mesaje de felicitare Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, aflat în vizită de lucru la București; Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României; Alfred-Robert Simonis, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Camerei Deputaților; Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție; Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi; prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, și Ciprian Olinici, secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. De asemenea, mesajul de felicitare transmis de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a fost citit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de mulțumire pentru mesajele de felicitare transmise, subliniind faptul că realizările păstoririi sale sunt rod al conlucrării, singura bucurie adevărată pe care o poate avea cineva fiind culegerea roadelor ostenelilor sale.
„Adresăm cuvinte de mulțumire pentru toate aceste mesaje din inimă și cu mult realism. Ne simțim încurajați în activitatea noastră prin aceste mesaje de felicitare. Suntem încredințați că împreună vom realiza multe lucruri frumoase și vom avea bucuria rodirii, singura bucurie autentică. Aceasta este esența credinței creștine. De aceea Sfântul Apostol Pavel spune: «Bucurați-vă pururi! Și iarăși vă zic: Bucurați-vă în Domnul!» Această legătură a noastră cu Dumnezeu, care apoi se manifestă în interiorul comunității prin legătura și cooperarea dintre membrii acesteia, are izvorul în iubirea Preasfintei Treimi. De aceea, ne bucurăm în această zi pentru rugăciunea comună, dar și pentru acest moment de sărbătoare”, a spus Preafericirea Sa.
În a doua parte a cuvântului său, Patriarhul României a făcut o prezentare a încăperii în care s-a desfășurat evenimentul festiv, arătând faptul că fiecare element care împodobește Sala „Europa Christiana” a fost special ales pentru a sublinia faptul că civilizația europeană actuală are rădăcini creștine.
„Numele latine pe care le-am oferit unor săli din Palatul Patriarhiei arată și vocația noastră de a fi punte între Răsărit și Apus și bogăția spirituală a credinței, după afirmația părintelui Dumitru Stăniloae, care spunea că avem luciditatea latină și simțul tainei din Ortodoxie. În Sala «Europa Christiana» sunt reprezentați și sfinți apuseni, și sfinți răsăriteni, însă Maica Domnului este ocrotitoarea Europei Creștine. Așa a fost concepută Europa după Al Doilea Război Mondial de către părinții Uniunii Europene, care erau catolici. De asemenea, sunt reprezentate două evenimente, anume convertirea Sfântului Apostol Pavel în fața porților Damascului și intrarea sa în Europa pentru vestirea Evangheliei prin Filippi, respectiv momentul dinaintea bătăliei Sfântului Constantin cel Mare împotriva adversarului său din apropierea Romei, de la Podul Vulturului, în anul 312. (…) Între cele două convertiri există aceeași lucrare a lui Dumnezeu. De aceea, troparul Sfinților Împărați Constantin și Elena spune: «chemarea, ca Pavel, nu de la oameni luând». Aceste două mozaicuri rezumă esența tainei creștinismului”, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.