De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moment festiv pentru absolvenţi la seminarul clujean
La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a avut loc joi, 28 mai, festivitatea de absolvire, în sala „Episcop Nicolae Ivan“ de la Centrul Eparhial, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La festivitate au luat parte, alături de elevi şi familiile lor, întregul colectiv profesoral, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu. După patru ani de studii, călăuziţi de profesori şi susţinuţi de părinţi, elevii clasei a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au primit felicitări, fiind răsplătiţi pentru toate eforturile depuse, pe plan educativ şi duhovnicesc. După intonarea imnului „Gaudeamus“, absolvenţii au fost îndemnaţi de directorul Seminarului, părintele Liviu-Vidican Manci să fie mulţumitori Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce le-a dat. Tinerii au fost rugaţi să nu-i uite pe profesorii lor, care s-au ocupat de creşterea lor intelectuală şi duhovnicească şi să continue să lupte pentru a fi mai buni.
„Luaţi-L pe Hristos în călătoria voastră“
Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, părintele profesor Vasile Stanciu, i-a sfătuit pe elevi ca în călătoria vieţii pe care o încep şi care va fi presărată cu multe momente frumoase, dar şi cu obstacole, să nu plece fără Hristos, pentru că doar El îi poate ajuta să ajungă la liman. I-a îndemnat, în acelaşi timp, să îşi aducă aminte cu drag de toate clipele frumoase petrecute în cei patru ani de seminar şi să fie în continuare entuziaşti, energici şi veseli. La finalul discursului, părintele decan i-a înmânat elevului Simion Toderean, şeful de promoţie a clasei a XII-a A, premiul „Profesor Ion Bunea“, oferit în fiecare an din partea familiei, în semn de omagiu pentru cel ce a fost un adevărat model pentru elevii seminarişti de-a lungul timpului. Urându-le mult succes la examenele ce vor urma, părintele profesor Vasile Stanciu le-a lansat absolvenţilor invitaţia să îşi continue pregătirea lor profesională la Facultatea de Teologie Ortodoxă, o instituţie de prestigiu în peisajul universitar din ţară. S-a alăturat gândurilor bune transmise tinerilor seminarişti cu prilejul absolvirii liceului şi IPS Părinte Mitropolit Andrei, care i-a îndemnat să ducă o viaţă disciplinată şi morală, încercând să îşi gestioneze foarte bine timpul, ocupându-se de lucruri folositoare pentru mântuirea lor. Apoi, şefii de promoţie au rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, mulţumind celor care au contribuit la dezvoltarea şi formarea lor. A fost înmânată, apoi, cheia colegilor mai mici cu un an, care şi-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menţinerea prestigiului şcolii. Cei mai buni elevi au fost premiaţi pentru rezultatele obţinute la învăţătură şi la concursurile şi olimpiadele la care au participat în acest ultim an de şcoală, prilej cu care diriginţii i-au felicitat şi i-au încurajat să continue să înveţe cu aceeaşi sârguinţă şi în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societăţii.
Seminarul, o instituţie de prestigiu
În anul şcolar 2014-2015 au absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, 63 de elevi, de la profilele Teologie pastorală şi Filologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate. Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desfiinţării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, şcoala a trecut prin mai multe etape, la început fiind şcoală medie de cântăreţi bisericeşti (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În prezent, la seminar se pregătesc aproximativ 180 de elevi seminarişti, îndrumaţi de 25 de profesori.