La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Moment istoric pentru Ortodoxie, la Kiev
Cu deosebită strălucire s-a oficiat, duminică, la Kiev, Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfânta Sofia“, de către Sanctităţile Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, şi Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, informează Agenţia de ştiri BASILICA. Încă de la primele ore ale dimineţii, mii de credincioşi s-au adunat ca să urmărească acest eveniment istoric, cu ocazia împlinirii celor 1020 de ani de la creştinarea Rusiei. La intrarea celor doi Întâistătători, mulţimea a aplaudat. La Sfânta Liturghie au participat şi alţi Întâistătători de Biserici Ortodoxe, zeci de arhiepiscopi şi episcopi ai Bisericii Ruse şi ai Bisericii din Ucraina, dar şi reprezentaţi ai altor Biserici. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Înalt Preasfinţitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei, Preasfinţitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal.
Un moment emoţionant l-a constituit clipa în care cei doi patriarhi s-au îmbrăţişat. În cuvântul său, patriarhul ecumenic a spus că a venit ca un înger al păcii, să ceară binecuvântarea Sfântului Vladimir, să se roage pentru unificarea creştinilor din Ucraina într-o singură Biserică, dar şi pentru toţi martirii care au suferit de pe urma regimului ateu. La rândul său, Patriarhul Alexei a subliniat faptul că Sfântul Vladimir a sfinţit acest pământ rusesc şi că poporul rus creştin a reuşit, de-a lungul timpului, să reziste la multe încercări şi a continuat să se înmulţească, iar pentru îndeplinirea condiţiilor istorice, centrul bisericesc al Rusiei s-a schimbat de multe ori; după Kiev a fost Moscova, apoi Sankt Petersburg şi iar Moscova, însă Kiev este şi va fi capitala sudică a creştinismului rusesc. La final, au fost depuse coroane de flori la statuile Sfinţilor Chiril şi Metodie, precum şi la statuia Sfântului Vladimir.