Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost prezent duminică în Parohia românească „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Panciova, Serbia. Credincioșii ortodocși români din această
Monument dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu în București
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat miercuri, 18 octombrie, la inaugurarea monumentului dedicat eroinei de la Jiu, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer combatant din istoria Armatei Române. După ceremonia militară și dezvelirea monumentului, ierarhul a binecuvântat statuia cu agheasmă. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, locale și reprezentanți ai Armatei României. Monumentul este amplasat în sectorul 5, pe Șoseaua Panduri nr. 16-18, la intersecție cu strada Mihail Cioranu.
Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat al României de către Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de binecuvântare a statuii, înconjurat de un sobor de preoți militari din care a făcut parte și părintele Sorin Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă din Ministerul Apărării Naționale.
După cuvintele transmise cu acest prilej din partea oficialităților de stat, a urmat depunerea de coroane de flori la noul monument ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoroiu.
„Ecaterina Teodoroiu a trăit puțin, dar a avut o viață construită pe principii evanghelice. Prima valoare evanghelică a fost voluntariatul. Ea nu a participat pe front pentru că a primit un ordin de încorporare, ci pentru că a fost voința ei. În toate împrejurările în care Hristos vorbește despre asumarea unor valori evanghelice face apel la voință. A doua valoare fundamentală ce i-a caracterizat scurta existență pe pământ a fost sacrificiul. Mântuitorul Însuși apreciază că a sacrifica viața pentru cei mulți este cel mai înalt grad al iubirii, forma deplină, copleșitoare a ei. A treia valoare a fost slujirea, pentru că atunci când nu a fost pe front, ea a îngrijit bolnavii în spitalele de campanie și lucrul acesta arată o altă formă a jertfelniciei, pentru că veneau de pe front trupuri mutilate și era nevoie de un mare curaj să te poți apropia ca tânără fată de situații atât de dramatice. De aceea, Biserica a fost prezentă la acest eveniment pentru a binecuvânta monumentul cu apă sfințită. Nu doar pentru că Biserica dintotdeauna cinstește eroii, ea a și dezvoltat cultul cinstirii lor. Ne amintim că în anul 2018 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printre numele celor mulți, a așezat și numele sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu în Sfânta Masă a Altarului Catedralei Naționale”, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
În încheierea ceremoniei, a avut loc defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au prezentat onorul.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public - Monument For, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, se arată pe monumentfor.ro.