Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Moştenirea spirituală a Sfinţilor Părinţi Capadocieni pentru creştinii de pretutindeni“
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Vasile Coman” din cadrul Universităţii din Oradea organizează, începând de pe 5 octombrie până astăzi, 9 octombrie, un Simpozion internaţional cu tema „Moştenirea spirituală a Sfinţilor Părinţi Capadocieni pentru creştinii de pretutindeni”. La această manifestare, ajunsă la a treia ediţie, participă invitaţi din nouă ţări.
Lucrările au fost precedate de un Te Deum oficiat în paraclisul Universităţii de către un sobor de preoţi şi diaconi de la facultăţile de teologie ortodoxă din România. Deschiderea oficială a avut loc în prezenţa rectorului Universităţii, domnul prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, care şi-a exprimat satisfacţia de a fi gazda unui eveniment de o asemenea anvergură, expresie a dinamismului şi vizibilităţii crescânde a Facultăţii de Teologie şi a Universităţii din Oradea.
Părintele consilier Radu Rus a transmis salutul de întâmpinare al Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, urând bun venit invitaţilor şi exprimându-şi convingerea că lucrările prezentate vor contribui la înţelegerea actualităţii gândirii şi exemplului marilor Părinţi Capadocieni.
Părintele profesor dr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie din Oradea, a deschis lucrările propriu-zise ale simpozionului prin referatul intitulat „Prietenia atipică a Sfinţilor Vasile şi Grigorie”, subliniind că legătura sufletească a celor doi este un model încă nedepăşit de dialog şi iubire creştină într-o lume al cărei ethos este în bună măsură străin de duhul Evangheliei.
În continuare, domnul conferenţiar dr. Adrian Lemeni a abordat apoi „Relaţia dintre raţiune şi credinţă în teologia Sfântului Vasile cel Mare.
În a doua sesiune de comunicări, prof. Michel Cozic de la Centre Lenain de Tillemont - Paris a propus o interesantă paralelă între Sfântul Vasile cel Mare şi Arnobiu cel Tânăr în problema dificultăţilor căsătoriei şi a mijloacelor de a le depăşi.
Paradoxul condiţiei creştine, aşa cum se reflectă ea în scrierile Sfântului Vasile cel Mare, a fost abordat de profesorul Gunnar af Hällström de la Universitatea din Turku, Finlanda.
Lucrările se vor încheia astăzi
Dr. Albert Rauch a vorbit în continuare despre recepţia teologiei Capadocienilor la Sfântul Chiril al Alexandriei, cu o insistenţă specială asupra hristologiei, iar Peter de May de la Universitatea din Leuven a tratat despre raportul dintre apofatic şi catafatic în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae, încercând apoi să identifice sursele capadociene ale teologiei sale. Prima zi a lucrărilor a fost încheiată de părintele ieromonah Kiprian Yashchenko de la Academia Duhovnicească Ortodoxă din Moscova şi de Igor Ryazantsev de la Universitatea de Stat din Moscova.
Lucrările au continuat miercuri cu o sesiune de comunicări foarte dense. Dl prof. dr. Cornel Simuţ de la Institutul Teologic Emanuel din Oradea a făcut o incitantă prezentare a folosirii reflecţiei Capadocienilor de către teologul italian contemporan Vito Mancuso în proiectul său de reinterpretare radicală a tradiţiei creştine. Profesorul dr. Fadi Georgi de la Universitatea din Balamand, Liban, a vorbit apoi despre recepţia bizantină tardivă a Părinţilor Capadocieni, cu referire specifică la opera Sfântului Grigorie Palama.
Asupra ontologiei personaliste a Capadocienilor şi asupra folosirii ei în eclesiologia Mitropolitului Ioan Zizioulas s-a oprit pr. drd Ştefan Barbu de la Katholieke Universiteit, Leuven, iar profesorul dr. Pablo Argarate de la Universitatea din Toronto, Canada, a tratat despre posteritatea imediată a pnevmatologiei Sfântului Grigorie de Nazianz în contextul Sinodului al doilea Ecumenic.
În cadrul sesiunilor de după-amiază au fost susţinute de către profesorii de teologie de la facultăţile din ţară referate privind viaţa, teologia şi spiritualitatea Sfântului Vasile cel Mare.
Discuţiile se vor încheia astăzi, când se va emite şi documentul final, urmând ca lucrările prezentate să fie publicate într-un viitor volum. (Ovidiu SFERLEA, asistent drd. la Facultatea de Teologie din Oradea)