Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mucenicii Ciprian şi Iustina, sărbătoriţi la Biserica Zlătari din Capitală
Biserica Zlătari din Bucureşti, închinată sărbătorii Naşterii Maicii Domnului şi Sfinţilor Mucenici Ciprian şi Iustina, şi-a sărbătorit pe 2 octombrie hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori.
Numeroşi credincioşi au venit zilele trecute la biserica bucureşteană Zlătari pentru a aduce prinos de rugăciune Maicii Domnului, al cărei Sfânt Acoperământ a fost cinstit pe 1 octombrie, dar și Sfinţilor martiri Ciprian şi Iustina, prăznuiţi pe 2 octombrie, cunoscut fiind că mâna dreaptă a Sfântului Ciprian se află în acest locaş.
Evenimentele dedicate hramului au început marţi dimineaţa cu Sfânta Liturghie, iar seara au fost săvârşite slujbele Vecerniei cu Litia şi Acatistul Sfinţilor Ciprian şi Iustina. Tot seara a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Ciprian, racla fiind aşezată într-un baldachin amenajat lângă biserică, astfel că pe toată durata slujbelor credincioşii au putut să se închine în linişte sfântului.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele Ciprian Florin Apetrei, ostenitor în cadrul „Ziarului Lumina”, care a vorbit despre rolul sfinţilor în viaţa noastră.
Liturghie arhierească şi pomenirea ctitorilor
Bucuria sărbătorii a fost sporită a doua zi de prezenţa Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de slujitori. În cuvântul de învăţătură de după Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre viaţa pilduitoare a celor doi sfinţi prăznuiţi şi despre importanţa lor pentru parohia bucureşteană Zlătari.
„Sărbătorim astăzi doi mucenici ai lui Hristos care s-au arătat răbdători până la moarte şi care au dobândit în felul acesta viaţa veşnică şi cununa cea neveştejită a muceniciei primită de ei din mâinile lui Hristos. Pentru această istorică biserică a Zlătarilor, sărbătoarea de azi are o semnificaţie deosebită, întrucât în acest sfânt locaș se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei, şi zilnic păşesc aici numeroși creştini pentru a se atinge de moaştele acestui mare atlet al lui Hristos, ca prin mijlocirile lui să primească ajutor şi binecuvântare de la Dumnezeu”, a arătat Preasfinţia Sa.
De asemenea, ierarhul a vorbit şi despre importanţa cinstirii sfinţilor, a sfintelor moaşte, dar şi a obiectelor care au aparţinut Mântuitorului, Maicii Domnului sau unor sfinţi.
Preasfinţia Sa a arătat că obiceiul acesta era unul practicat încă din vremea activităţii publice a Mântuitorului. Ne spun Sfinţii Evanghelişti că mai tot timpul Domnul era înconjurat de o mulţime de oameni şi că toţi doreau să se atingă de El pentru că ieşea din El o putere mare, care îi vindeca pe toţi, şi în Sfintele Evanghelii avem numeroase mărturii despre aceste vindecări prin atingere.
Despre semnificaţia hramului pentru comunitatea de la Zlătari şi despre binecuvântarea sfinţilor ocrotitori ne-a vorbit părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul bisericii: „Ziua aceasta este ca una de Înviere, pentru că ne plecăm genunchii inimii cu smerenie la Tronul Ceresc şi mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântările pe care ni le trimite nouă prin Maica Sfântă Preacurată, ocrotitoarea bisericii noastre, şi prin Sfinţii Mucenici Ciprian şi Iustina. Este o zi de revărsare de har, de bucurie şi de binecuvântare, şi de fiecare dată suntem impresionaţi că mulţi oameni, atât din Bucureşti, cât şi din alte zone ale ţării, vin ca să se roage împreună cu noi la sfinţii ocrotitori. Ei sunt martiri, mucenici pentru Hristos şi pilde pentru mulţi oameni care poate că astăzi caută în zone greşite ceea ce ar trebui să caute într-un singur loc, unde este Hristos, Care este Calea, Adevărul şi Viaţa”.
Despre cei doi sfinţi prăznuiţi pe 2 octombrie, părintele protopop Florin Nectarie Busuioc de la Protoieria Sector 3 Capitală a spus că ei pot fi răspunsul întrebărilor multora dintre cei care caută cu inimă curată pe Dumnezeu.
„Nu toţi reuşesc să Îl cunoască pe Dumnezeu, dar Îl caută. Cu inima sinceră, această căutare se poate împlini în întâlnirea cu Hristos. Biserica îşi deschide larg porţile în fiecare zi şi îi aşteaptă pe toţi. Sfântul Ciprian, model de tânăr învăţat, de căutător, deşi a căutat în întuneric multă vreme adevărul, atunci când s-a întâlnit cu Iustina, o tânără frumoasă, dar şi înţeleaptă, şi-a schimbat viaţa. Aşa cred că sunt şi tinerii Protoieriei Sector 3 Capitală şi locuitorii de aici, care, căutându-L pe Dumnezeu, îl întâlnesc pe Sfântul Ciprian, care s-a întors de la întuneric la lumină”, a arătat părintele protopop Florin Nectarie Busuioc.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşită rânduiala Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii acestui sfânt locaş.
La final, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a transmis mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă și delegarea Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul la această zi de sărbătoare pentru Parohia Zlătari.