În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Mulțimi de credincioși au adus cinstire Sfântului Andrei Șaguna la Sibiu
Sărbătoarea ocrotitorului Transilvaniei, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, a adunat mulțimi de credincioși la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pentru a aduce cinstire marelui mitropolit al Ardealului. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârșită de cinci arhierei și un sobor de preoți și diaconi.
Cea de-a douăsprezecea sărbătoare închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna de la canonizarea sa din anul 2011 a început cu slujba Privegherii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie împreună cu toți preoții din Sibiu și împrejurimi, alături de protoierei și clerici din toate protopopiatele arhiepiscopiei. Credincioșilor din Sibiu li s-au alăturat pelerini din eparhie și din alte părți ale Transilvaniei, veniți să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și să primească binecuvântare arhierească.
După slujba Privegherii, a avut loc procesiunea în centrul istoric al Sibiului, preoții purtând racla cu moaștele Sfântului Andrei Șaguna pe străzile vechii cetăți, alături de ei aflându-se un detașament militar al Garnizoanei Sibiu, cu soldați care au purtat torțe aprinse. La final, ierarhul s-a adresat pelerinilor și credincioșilor prezenți la sărbătoare. „Bucuria pe care am trăit-o astăzi împreună este una unică. Mulțumim din tot sufletul tuturor celor care au venit, celor pe care i-am văzut și i-am recunoscut din toate cele 10 protopopiate ale noastre. Le mulțumim părinților protopopi și părinților slujitori, părinților care sunt aici, vă mulțumim și dumneavoastră, dreptcredincioșilor creștini. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să ne ajute, ca să nu uităm bucuriile pe care El ni le trimite din cer”, a spus ierarhul.
„Dumnezeu îi trimite pe sfinții Săi”
În ziua de hram, în soborul slujitor s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Alături de cei cinci arhierei au fost cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, consilieri eparhiali, protopopi și slujitorii Catedralei Mitropolitane.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, care a vorbit despre chemarea la desăvârșire duhovnicească adresată tuturor oamenilor și urmată de sfinții Bisericii, modele pentru credincioșii care își doresc să ajungă pe cele mai înalte trepte ale urcușului spiritual. „Sfântul este un înger, un trimis al lui Dumnezeu, iar faptele sale sunt dumnezeiești și sfinte. Tocmai de aceea spunem că «Dumnezeu este minunat întru sfinții Săi!» Din vreme în vreme, în lume și la fiecare popor, Dumnezeu îi trimite pe sfinții Săi, pe îngerii Săi, pe care i-a chemat dintre oameni pentru că El ne cunoaște din veșnicie și știe la fiecare în parte ce să ne dea și ne și cere, în același timp, ca aceste daruri, asemenea talanților din Evanghelie, să fie înmulțite”, a subliniat ierarhul.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor pelerinilor, credincioșilor și oaspeților prezenți la marea sărbătoare din acest an închinată Sfântului Andrei Șaguna. „Evlavia credincioșilor față de Sfântul Andrei Șaguna este impresionantă acum, după ce marele mitropolit a fost trecut în rândul sfinților în urmă cu 12 ani. Avem multe biserici închinate Sfântului Andrei Șaguna, iar moaștele sale sunt duse spre cinstire la mari sărbători în eparhia noastră. Această bucurie ne obligă să sporim lucrarea misionară și pastorală începută de Sfântul Andrei Șaguna”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea s-a încheiat cu acordarea mai multor distincții oferite de Mitropolia Ardealului pentru binefăcători ai Bisericii străbune din Transilvania.