Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor a desfăşurat în anul 2012 numeroase activităţi legate de învăţământul teologic superior şi preuniversitar şi de învăţământul religios (ora de religie) şi a implementat o serie de proiecte educaţionale pentru copii şi tineri.
În cursul anului trecut, Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul a coordonat activitatea didactică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti (1204 studenţi şi 247 masteranzi şi doctoranzi, 68 cadre didactice), la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti (197 elevi şi 24 profesori) şi la Seminarul Teologic „Sfânta Filofteia“ - Mănăstirea Pasărea (97 eleve şi 13 profesori), precum şi activitatea a 765 profesori de religie (504 titulari şi 261 suplinitori) din cele 868 unităţi de învăţământ preuniversitar din Bucureşti, Ilfov şi Prahova.
Între activităţile cu tinerii desfăşurate de Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul se numără: organizarea şi desfăşurarea la nivel eparhial (6 septembrie) şi mitropolitan (2 octombrie) a concursului „Lăudaţi pe Domnul“; finalizarea primei etape a proiectului „Alege şcoala!“ şi premierea câştigătorilor (20 mai); implementarea proiectului catehetic-misionar săptămânal; organizarea programului „Serile catehetice“ în Biserica „Sfânta Ecaterina“, adresat elevilor de liceu şi tinerilor din parohii; Simpozionul naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ (11-13 septembrie); „Serile filocalice“, conferinţe organizate de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), în perioada 15-28 noiembrie.; pregătirea preoţilor din parohii pentru implementarea proiectului „Calea mântuirii“.
În cursul anului trecut, Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul a desfăşurat trei proiecte educaţionale. Proiectul „Copiii - solidari în faţa suferinţei“, desfăşurat cu elevi din clasele I-VIII şi derulat în colaborare cu Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a implicat 10 profesori de religie, 40 de voluntari şi 140 de elevi. Aceştia au vizitat aproximativ 600 de copii din 4 spitale şi 5 centre de plasament, cărora li s-au împărţit cadouri în valoare de 18.000 lei. Cel de-al doilea proiect se numeşte „Cu aproapele în suferinţă“ şi a fost desfăşurat în colaborare cu Liceul Teoretic „Marin Preda“ din Bucureşti, având ca grup-ţintă elevii din clasele IX-XII din unităţile de învăţământ din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor. Al treilea proiect, intitulat „Pelerinajul - călătorie spre vindecarea bolilor sufleteşti“, a fost desfăşurat în colaborare cu Sectorul Exarhat. O primă acţiune din cadrul proiectului a avut loc în perioada 3-4 august 2012, la Mănăstirea Crasna, judeţul Prahova, cu un grup de 40 de tineri de la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ - Titan, Protoieria III Capitală.
Pentru anul în curs, Sectorul Învăţământ îşi propune activităţi precum: organizarea ediţiei jubiliare a spectacolului „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor“; organizarea, la nivel eparhial şi mitropolitan, a Concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“; organizarea şi desfăşurarea, la nivel eparhial şi mitropolitan, a concursului „Lăudaţi pe Domnul“; continuarea proiectelor „Copiii - solidari în faţa suferinţei“ şi „Cu aproapele în suferinţă“; realizarea unui nou proiect misionar, adaptat specificului Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, şi implementarea proiectului catehetic-misionar „Cateheze pentru viaţă“.