„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Mulţumim Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care ne-a ajutat să finalizăm lucrările la biserica noastră“
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din parohia Andrişeşti a fost sfinţită duminică, 25 octombrie 2009, de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Lucrările la acest sfânt lăcaş au fost finalizate sub îndrumarea părintelui Ciprian Nastac, care slujeşte în parohia Andrişeşti din anul 2008.
Enoriaşii parohiei Andrişeşti, Protopopiatul Bacău Nord, au asistat, cu o zi înainte de a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, la slujba de sfinţire a bisericii din satul lor, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul. Oamenii au trecut prin sfântul altar, atât bărbaţii, cât şi femeile, iar apoi s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în curtea lăcaşului de închinăciune de Chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi din care a făcut parte şi pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău Nord. La final, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului i-a oferit părintelui paroh Ciprian Nastac rangul de iconom stavrofor. „Biserica din Andrişeşti reprezintă rodul muncii credincioşilor. Cele două slujbe oficiate au fost frumoase, iar oamenii au fost foarte impresionaţi de prezenţa Preasfinţitului, care a venit pentru prima dată în parohia noastră. Mulţi dintre cei prezenţi nu au văzut niciodată o slujbă de sfinţire“, a spus pr. paroh Ciprian Nastac. Monument al eroilor, casă praznicală şi casă parohială, proiecte de viitor Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ a fost construită pe locul unui alt sfânt lăcaş din lemn, în care se oficiau serviciile religioase ale fostei filii Andrişeşti. De-a lungul anilor, au fost efectuate mai multe lucrări de extindere a spaţiului de rugăciune, care au fost urmate de achiziţionarea mai multor obiecte de cult necesare slujbelor religioase. De asemenea, a fost zidită o sfântă masă, a fost cumpărat mobilier din lemn de stejar şi s-a pictat interiorul. Lucrările începute în anul 2006 au fost susţinute de enoriaşii din sat. „Pe viitor intenţionăm să ridicăm un monument al eroilor, o casă praznicală şi o casă parohială. Deşi posibilităţile materiale sunt limitate, cu răbdare şi cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să le ducem la bun sfârşit“, a afirmat preotul paroh. În parohia Andrişeşti se desfăşoară o bogată activitate social-filantropică prin acordarea de hrană pentru cei nevoiaşi. Astfel, credincioşii sunt îndemnaţi în biserică să fie aproape de semenii lor, manifestându-şi astfel credinţa prin fapte. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul atât al sfântului lăcaş din Andrişeşti, cât şi al locuitorilor din acest sat. De-a lungul timpului, preotul paroh şi credincioşii au simţit mijlocirea Sfântului înaintea lui Dumnezeu. „Mulţumim Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care ne-a ajutat să finalizăm lucrările la biserica noastră. Practic, într-un an şi câteva luni am reuşit să facem ceea ce, de fapt, ar fi trebuit să realizăm în câţiva ani. Ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Dimitrie, a fost simţit mereu de noi când am avut nevoie“, a mai adăugat pr. paroh.