De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Muzeul şi Sala Gotică de la Cetăţuia se sfinţesc în ziua hramului
Cu prilejul hramului, Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi va găzdui mâine, 29 iunie, un eveniment important. Este vorba despre sfinţirea muzeului mănăstirii şi a Sălii Gotice „Dositei, Patriarhul Ierusalimului“. Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, începând cu orele 12.00. Înalt Prea Sfinţia Sa va oficia de dimineaţă, de la orele 9.30, şi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cetăţuia.
La eveniment sunt aşteptate personalităţi ale Iaşului, oficilităţi locale şi judeţene. După cum am aflat de la ieromonahul Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetăţuia, atât la muzeu, cât şi la Sala Gotică, în ultimii trei ani s-au efectuat lucrări de reamenajare. Pentru muzeul mănăstirii s-au făcut noi dotări, iar în clădirea care adăposteşte Sala Gotică, unde erau camere de locuit, s-a făcut mansardă, amenajându-se opt camere pentru oaspeţii şi pelerinii care vor veni să viziteze mănăstirea de pe cea mai înaltă culme a Iaşului. Lucrările de renovare şi reamenajare au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, dar şi de către diferiţi sponsori, care vor primi distincţii de vrednicie. Ambele clădiri care vor fi sfinţite au fost construite între 1638-1672, o dată cu întreg ansamblul mănăstiresc de la Cetăţuia, de domnitorul Gheorghe Duca. Clădirea în care funcţionează muzeul mănăstirii a fost palat domnesc şi reşedinţa de vară a domnului Gheorghe Duca, la subsolul ei fiind şi două tunele de retragere. Sala Gotică a reprezentat locul de întâlnire pentru Sfatul Domnesc. În clădirea gotică au locuit, pe rând, Dimitrie Cantemir, care a scris aici o parte din „Descrierea Moldovei“, Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, care a scris o parte din lucrările lui. O vreme a locuit în această clădire Dositei, patriarhul Ierusalimului, timp în care, la Cetăţuia, funcţiona o tipografie în limba greacă, prima în această zonă a Europei. Printre alte lucrări, aici a apărut, în secolul al XVIII-lea, opera completă a Sfântului Simion al Tesalonicului.