Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Muzica bizantină va răsuna timp de cinci zile la Iași
Miercuri debutează la Iași cea de-a 3-a ediție a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină (IBMF). Evenimentul pregătește atât concerte susținute de coruri consacrate și renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice, cât și momente liturgice, cu slujbe și privegheri.
Iubitorii de muzică psaltică vor putea participa timp de cinci zile (2-6 octombrie) la concertele și workshopurile organizate de Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF). Ediția din acest an, a treia, este pusă sub binecuvântarea Maicii Domnului, ocrotitoarea cântăreţilor, iar cei interesați pot să ia parte și la momente liturgice deosebite, săvârșite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfășurau în vechiul Constantinopol.
Invitații festivalului de la Iași sunt: corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” Tbilisi - Georgia, Nektaria Karantzi - Grecia, Corul „Sfântul Efrem” - Ungaria, Ansamblul de artă muzicală rusească veche „Kljuch Razumeniya” - Rusia, Evelina Mineva - Grecia, Ansamblul „Romeiko” - Grecia, Sergii Radkevych - Ucraina, Corul ortodox „Theotokos” - Liban, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, Corul academic „Byzantion” - România, Corul „Sfântul Cuvios Iosif” al Mănăstirii Văratec, Corul bărbătesc „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, Corul bizantin al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău și pr. Alexandru Grigoraș.
Festivitatea de deschidere a IBMF va avea loc miercuri, 2 octombrie, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, urmând ca primul concert să se desfășoare în aceeași zi, de la ora 19:00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Evenimentul ce va încheia cea de-a 3-a ediție a IBMF Iași va avea loc duminică, 6 octombrie, la Centrul de evenimente „Agora”. Programul festivalului poate fi accesat pe pagina de Facebook Iasi Byzantine Music Festival și pe site-ul www.ibmf.ro.
„Un festival este, aşa cum îi spune şi numele, o sărbătoare. În zilele ce urmează sărbătorim la Iași moştenirea noastră creştină şi bizantină, tradiţia strămoşilor, dar şi nădejdea plină de bucurie a viitorului acestei arte minunate care este cântul bizantin. Cu acest gând organizăm Festivalul de Muzică Bizantină: gând de descoperire şi autodescoperire în lumina artei şi spiritualităţii de care Iașiul este atât de plin”, a subliniat arhim. Hrisostom Rădăşanu, preşedintele IBMF, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
IBMF este cel mai mare festival de muzică bizantină din România. Evenimentul, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei prin Sectorul învățământ, este menit să promoveze tradițiile originare ale cântului bizantin, dar și să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică, așa-numita muzică din „tinda Bisericii”.