În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Nădăjduim ca viaţa duhovnicească a enoriaşilor să sporească“
Satul Călugăreni, altădată comună, este unul dintre cele aproape 20 de sate strămutate din albia actualului lac de acumulare Izvorul Muntelui. Situat în vecinătatea viaductului de la Poiana Largului, actualul sat Călugăreni este format din 27 de case ce reprezintă adăpostul familiilor rămase în urma strămutării dintre anii 1950-1960.
Majoritatea oamenilor comunei au fost strămutaţi începând cu anul 1957. Această situaţie s-a dovedit a fi o mare cumpănă pentru oamenii ce au fost nevoiţi să plece cu aproape nimic, munca de o viaţă fiind înghiţită de apele lacului. Locuitorii de astăzi îşi aduc aminte cu nostalgie de perioada în care vatra satului se afla pe Valea Bistriţei, dar şi cu tristeţe de suferinţa prin care au trecut. Călugărenii şi-au strămutat biserica veche în satul Leghin, din comuna Pipirig. Puţinii oameni rămaşi în zonă au trebuit să facă să renască şi locul cel mai important al tuturor, cel în care se adunau pentru a sta de vorbă cu Dumnezeu. Astfel, s-a reuşit ca în anul 1973 să fie finalizată o nouă bisericuţă, al cărei aspect este unul apropiat de al unei case. Comunitatea mică a satului Călugăreni nu a mai avut un preot paroh, ci a fost transformată în filie, dar dragostea oamenilor faţă de Biserică a rămas în continuare puternică, dorinţa de rugăciune depăşind impedimentul de a avea Sfânta Liturghie mai rar. În luna august a anului trecut a fost hirotonit preot pe seama parohiei Călugăreni, Protopopiatul Ceahlău, părintele Costel Ştefan. "Bucuriile resimţite acum sunt mari, plecând de la bucuria slujirii lui Dumnezeu, apoi a oamenilor şi terminând cu bucuria slujirii într-o biserică aflată într-o zonă atât de frumoasă, pe malul lacului, într-o comunitate mică, dar unită în numele lui Hristos şi a misiunii Bisericii. Ne-am propus intensificarea programului liturgic şi sporirea ataşamentului credincioşilor pentru cele două hramuri ale bisericii (Sfântul Dimitrie şi Adormirea Sfintei Ana). Nădăjduim ca viaţa duhovnicească a enoriaşilor să sporească. În acelaşi timp, este necesară efectuarea unor lucrări de reparaţii în sfânta biserică, consolidarea fundaţiei şi renovarea casei de prăznuire", a spus pr. Costel Ştefan. Într-o parohie mică, dar cu lucrări de întreţinere care trebuie îndeplinite, orice ajutor este binevenit. Persoanele care doresc să sprijine lucrările de construcţie din parohia Călugăreni pot face donaţii în contul: RO 82 RZBR 0000 0600 1440 8558, deschis la Raiffeisen Bank - titular: Parohia "Sfântul Dimitrie" Călugăreni. (pr. Cristian Tablan)