În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Nașterea Domnului vestită în eparhii din Muntenia
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, eparhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei organizează în această perioadă concerte tradiționale de colinde, vestind bucuria Nașterii Domnului credincioșilor din diferite zone. La București, ieri, 19 decembrie 2016, Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române a susținut un concert de colinde la Cercul Militar Național.
Ministerul Apărării Naţionale a organizat ieri, 19 decembrie, în Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional un eveniment dedicat veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă şi retragere. Pe lângă cuvintele de apreciere adresate, cei omagiaţi au asistat şi la un concert de colinde susţinut de Corala „Nicolae Lungu”, a Patriarhiei Române, şi interpreţii de muzică populară şi patriotică Sebastian Stan, Oana Matei şi Emilian Coruţ. Evenimentul omagial a fost deschis de doamna secretar de stat Otilia Sava, care a vorbit despre importanţa respectării celor care au luptat pentru apărarea statului român. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a amintit despre prezenţa Bisericii Ortodoxe Române alături de Armata Română în anii de război, subliniind jertfele preoţilor militari. Evenimentul de ieri face parte din seria de manifestări organizate de Ministerul Apărării Naţionale, reunite sub genericul „Crăciunul se petrece în marea familie a Armatei României” şi dedicate veteranilor de război, copiilor personalului armatei decedat sau rănit în urma participării la acţiuni militare, dar și studenţilor din instituţiile militare de învăţământ.
Duminică, 18 decembrie, la Teatrul municipal „Tony Bulandra” din Târgovişte, a avut loc concertul de colinde organizat de Arhiepiscopia Târgoviștei. Concertul a fost susținut de Corala Arhiepiscopiei Târgoviştei şi Grupul coral bărbătesc „Valachia Christiana”, alături de artiștii: Ştefania Chiţulescu, Marius Boloș, Elena Dragomir, Rebecca Pelmuș, Anabela Georgescu și Vlad Miriță. În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a spus că „momentul Nașterii lui Iisus Hristos reprezintă începutul civilizației creștine europene, cu inefabilele sale principii de credință și morală, care au transformat din temelii lumea, înnoind-o și transfigurând-o”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sâmbătă, 17 decembrie, la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din orașul Nehoiu, județul Buzău, a avut loc Concertul de colinde „Hristos Se naște, slăviți-L!”, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus” din București, dirijată de pr. lect. Zaharia Matei. În deschidere, a cântat corul Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din localitate. La eveniment a participat și IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. „Am apreciat, în această seară, atât frumusețea colindelor românești - la care s-au adăugat câteva și din repertoriul internațional -, cât și profesionalismul și interpretarea impecabilă a acestora, de către cunoscuta formație corală «Te Deum Laudamus» din Capitală. Mulțumesc colindătorilor că au venit până aici, la hotarele eparhiei noastre cu Transilvania, ca să împărtășească dreptcredincioșilor creștini din Nehoiu bucuria Crăciunului, prin intermediul minunatelor noastre colinde”, a precizat ierarhul, în cuvântul rostit la finalul concertului.
Ca în fiecare an, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a avut loc Festivalul de datini şi obiceiuri „Tudor Pamfile”. Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a 26-a ediţie, a reunit 250 de persoane din 10 grupuri folclorice şi cete de colindători din Buzău, Vrancea, Tulcea, Galaţi, Brăila şi din Republica Moldova. Colindători şi credincioşi de toate vârstele au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală, după care, pe esplanada catedralei, s-a desfăşurat festivalul propriu-zis. Pe lângă tradiţionalele colinde de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu cântece de stea, cu tobe, buciumuri şi fluiere, cu plugul mare, capra şi ursul. La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată și a primit daruri de la Chiriarhul Dunării de Jos. „Împreună să mergem în aceeaşi direcţie, spre bunătatea sufletului, spre îndulcirea bunătăţii inimii şi spre transmiterea unui mesaj concluziv: «E sărbătoare şi e joc în casa ta acum, dar nu uita, când eşti voios, române (creştine, colindătorule), să fii bun!», aici şi pretutindeni!”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Casian.