În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Naşterea Mântuitorului, vestită la Iaşi prin concertul „Hristos se naşte, slăviţi-L!“
La Centrul de Conferinţe "Providenţa" al Arhiepiscopiei Iaşilor a avut loc duminică, 18 decembrie, concertul de colinde "Hristos se naşte, slăviţi-L!". Evenimentul a fost moderat de pr. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Concertul de colinde al Mitropoliei a adunat în acest an mii de ieşeni la Centrul de Conferinţe "Providenţa". Alături de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au participat peste 1.000 de persoane, atât din Iaşi, cât şi din alte judeţe ale Moldovei. Au concertat: Corul "Altarul" al Catedralei mitropolitane din Iaşi, corul reunit al mănăstirilor Copou şi Frumoasa din Iaşi, Corul "Cuviosul Rafail de la Agapia" al Mănăstirii Agapia, din judeţul Neamţ, Corul "Sihăstria Carpaţilor" al Mănăstirii Sihăstria, din judeţul Neamţ, Corul "Sfântul Iosif" al Mănăstirii Văratec, din judeţul Neamţ, Corul "Justiniada" al Mănăstirii Paltin, din judeţul Neamţ, şi Corul "Apostolii" al preoţilor din protopopiatele Iaşi 1 şi Iaşi 2. Concertul s-a bucurat de prezenţa părintelui Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, a părintelui Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a părinţilor profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi a ostenitorilor din cadrul Centrului eparhial Iaşi. La finalul manifestării, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură. Pornind de la faptul că şase din cele şapte coruri care au concertat provin de la mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat că "sunt momente în care poporul doreşte să vadă chip de călugăr". "Cei din lume sunt ispitiţi de putere, avere şi plăcere. Monahul constituie contrariul acestor trei abuzuri. Puterea o manifestă în ascultare, averea în sărăcie şi plăcerea în curăţie. E bine să se ştie că, într-o lume care aleargă după avere, putere şi plăcere, mai sunt persoane care-şi găsesc drum în viaţă spre împărăţia cerurilor. Le mulţumesc vieţuitorilor din mănăstiri cu recunoştinţă pentru că au venit în această seară printre noi. Cred că gândurile celor din lume s-au întâlnit cu cele ale vieţuitorilor din mănăstire. Astfel, s-a format un frumos alai de păstori, de magi, de îngeri, de preoţi de mir sau de mănăstire, de călugăriţe, fraţi şi surori care a pornit spre Betleem", a spus IPS Teofan. La final, toţi cei prezenţi au cântat colindul "O, ce veste minunată!".