De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Ne răstignim alături de Hristos pentru a învia împreună cu El“
În Duminica a cincea din Marele Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, ierarhii transilvăneni i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze calea pocăinţei şi a smereniei pentru a se putea apropia de Sfintele Taine, a Spovedaniei şi a Împărtăşaniei, la care Biserica îi cheamă, îndeosebi în această perioadă a Marelui Post, înaintea sărbătorii Învierii Domnului.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ din Recea, judeţul Mureş.
Alături de obştea de maici, la Sfânta Liturghie au participat credincioşi din Târgu Mureş şi localităţile învecinate cu aşezământul monahal.
Slujba religioasă a fost oficiată de cei doi ierarhi şi un sobor de preoţi şi diaconi în biserica mare a mănăstirii, un lăcaş de cult ce face parte dintr-un ansamblu unic în ţară, ridicat în perioada 1991-1998 la doar câţiva kilometri de Târgu Mureş.
Credincioşii au avut posibilitatea să se împărtăşească la Sfânta Liturghie şi să primească binecuvântarea celor doi arhierei. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Anastasios“, format din tineri teologi din Alba Iulia şi studenţi la medicină din Târgu-Mureş.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit pe larg despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie, cele două Taine la care îi cheamă Biserica pe credincioşi, îndeosebi în această perioadă de post şi înălţare duhovnicească.
„Anul acesta este închinat Sfintelor Taine a Spovedaniei şi a Euharistiei. Cu atât mai mult acum, în perioada postului, trebuie să ţinem cont de importanţa acestor două Sfinte Taine. Taina Spovedaniei este numită şi Botezul Lacrimilor. Prin Botez, nouă ne-au fost iertate toate păcatele, inclusiv vina primară, păcatul strămoşesc. Dar păcatele făcute după aceea, pentru că Botezul nu se mai repetă, cine ni le iartă? Ni le iartă Hristos, dacă le mărturisim prin Taina Spovedaniei. Am văzut în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor care sunt treptele întoarcerii: conştiinţa păcatului, hotărârea de îndreptare, mărturisirea propriu-zisă şi apoi bucuria de a primi iubirea nemărginită a Părintelui Ceresc. El iese în întâmpinarea noastră cu braţele deschise şi ne primeşte ca pe fiii Săi, la Ospăţul cel mare. Ospăţul credinţei este Sfânta Împărtăşanie“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Moaşte pentru mănăstirea mureşeană
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit Mănăstirii Recea un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care se păstrează la Catedrala mitropolitană din Sibiu. IPS Arhiepiscop Irineu i-a mulţumit ierarhului de la Sibiu pentru slujire şi pentru vizita făcută în eparhie, aducând credincioşilor binecuvântare şi daruri duhovniceşti.
„Slujirea IPS Mitropolit Laurenţiu la Mănăstirea Recea constituie atât pentru obştea monahală, cât şi pentru credincioşii din Târgu Mureş şi împrejurimi o mare onoare. Totodată, această slujire este şi un prilej fericit de a fi împreună sub acoperământul veşniciei, în prezenţa iubitoare a lui Hristos, Capul Bisericii. Exprimându-mi recunoştinţa sinceră, îi adresez invitaţia de a ne vizita cât mai des. Prin liturghisire sfântă şi prin cuvânt ziditor, distinsul şi râvnitorul nostru Mitropolit ne ajută să ne întărim încrederea în Dumnezeu şi să preţuim nobleţea noastră de fii ai Luminii şi de fii ai Învierii“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
Oază de spiritualitate românească
Aflată în imediata apropiere a municipiului Târgu-Mureş, Mănăstirea Recea s-a înfiinţat în 1991. Prin grija stareţei Cristina şi a vrednicului de pomenire părintele Ioan Iovan, în 1992 a fost construit altarul de vară şi o clopotniţă în stil rustic românesc. În paralel, a fost amenajat un arhondaric şi o gospodărie anexă. În perioada 1993-1995 s-a construit stăreţia, corpul de chilii şi o casă de oaspeţi. Între 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictată ulterior, între 1999-2003, în mozaic de Murano. A fost sfinţită în 2003 de către vrednicii de pomenire patriarhi Teoctist al României şi Petru al Alexandriei. În 1997 s-a construit muzeul pe două nivele, în care sunt icoane, cărţi liturgice vechi şi alte obiecte de valoare patrimonială. Ultima clădire, construită între 2008-2010, este biblioteca, pe două nivele şi subsol, unde este depozitul de carte. Mănăstirea Recea este o oază de spiritualitate autentic românească, pe a cărei poartă intră zilnic sute de pelerini care-şi caută liniştea sufletească prin rugăciune şi participare la sfintele slujbe.
Slujire arhierească la Catedrala clujeană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului, şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai“, pr. prof. dr. Ioan Chirilă şi inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cuvântul său de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a arătat credincioşilor că duhul iubirii de stăpânire duce la prăbuşire şi că doar duhul smerit al pocăinţei înalţă omul. În acest sens au fost explicate două întâmplări, una din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos şi a doua din viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca, un adevărat model de pocăinţă pentru creştinii de pretutindeni.
La finalul cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioşi la pocăinţă şi la răstignirea împreună cu Hristos, prin renunţarea la toate păcatele şi relele acestei lumi, pentru a putea Învia alături de El.
„Sfinţii Părinţi spun că noi ne răstignim alături de Hristos cu ajutorul a patru cuie: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de Rai şi aducerea aminte de Iad. Aceste patru realităţi, ca patru piroane, fiind prezente în mintea noastră, ne ţintuiesc pe Crucea lui Hristos şi nu ne mai dau voie să trăim oricum, ci aşa cum trebuie. Primul cui, şi anume aducerea aminte de moarte, ne spune că mâine plecăm din lume şi dăm seamă în faţa lui Dumnezeu. Al doilea cui ne spune că vom fi judecaţi. Urmează celelalte două cuie, aducerea aminte de Rai şi de Iad. Cine nu ar dori să ajungă în Rai? Şi să ferească Bunul Dumnezeu pe toată lumea de Iad! Şi dacă aceste patru cuie sunt prezente în mintea noastră, ele ne ţintuiesc pe Crucea Domnului Iisus Hristos. Dragostea Lui ne strânge. Mergem împreună cu El şi ne răstignim faţă de toate tărăşeniile şi răutăţile de pe lume, ca să Înviem împreună cu El“, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit diplome şi premii elevilor care au participat la faza judeţeană a olimpiadei de religie, şi copiilor ce au obţinut rezultate bune la etapa judeţeană a concursului „Urmarea lui Hristos“. Au fost felicitaţi şi premiaţi de IPS Părinte Mitropolit Andrei şi profesorii de religie care s-au ocupat de pregătirea elevilor cu rezultate remarcabile la cele două competiţii şcolare. La festivitatea de premiere au participat, pe lângă elevi şi profesori de religie, şi părinţi, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
PS Sofronie, în Parohia Băile Felix
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia bihoreană Băile Felix, prilej cu care a fost inaugurată slujirea în noua biserică parohială cu hramurile „Schimbarea la Faţă a Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul“, în prezenţa a numeroşi credincioşi, a oficialităţilor centrale şi locale.
PS Episcop Sofronie a binecuvântat noul sfânt lăcaş, prin stropirea cu apă sfinţită, şi a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, fiind prima sfântă slujbă săvârşită în biserica realizată, la scară redusă, după planul arhitectural al bisericii Mănăstirii Cozia. Lucrările au început după praznicul Înălţării Sfintei Cruci din 2011, 14 septembrie, când s-a sfinţit piatra de temelie şi locul unde s-a înălţat biserica, de către PS Episcop Sofronie, la iniţiativa şi cu binecuvântarea căruia s-a înfiinţat şi noua enorie din Băile Felix.
Prin grija parohului Vasile Marius Bara, prin strădania şi jertfa credincioşilor din localitatea Băile Felix şi prin dărnicia Consiliului local al comunei Sânmartin şi generozitatea a numeroşi binefăcători, în aproape 2 ani şi 7 luni, noua biserică s-a înălţat, a fost acoperită şi tencuită în exterior şi în interior, fiind pregătită pentru pictură. A fost montat iconostasul şi s-a amenajat spaţiul liturgic din interior, astfel încât să se poată săvârşi sfintele slujbe.
În predica rostită după citirea celor două pericope evanghelice, PS Sofronie a subliniat importanţa cultivării virtuţii smereniei în viaţa creştinilor, după modelul smereniei desăvârşite întruchipate de Mântuitorul Iisus Hristos.
„Smerenia pe care a îmbrăţişat-o Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos este mai presus decât orice smerenie omenească. Cum El, Creatorul universului, S-a smerit pe Sine, făcându-Se asemenea robului, oferindu-Se ca jertfă Tatălui şi murind pe Cruce, El, Cel fără de păcat, pentru păcatele noastre, este, cu siguranţă, jertfa cea mai sfântă şi modelul smereniei desăvârşite în toată curgerea istoriei neamului omenesc“, a arătat ierarhul.
De asemenea, ierarhul Oradiei a arătat importanţa postului, a smereniei şi a pocăinţei în urcuşul duhovnicesc al fiecărui dreptmăritor creştin spre Împărăţia cerurilor, scară spre cer în care avem ca modele pe sfinţii Bisericii, între care şi Cuvioasa Maria Egipteanca.
„Cuvioasa Maria Egipteanca, care mai înainte de a fi sfântă a fost păcătoasă, a ajuns sfântă pentru că s-a smerit, pentru că s-a pocăit de păcatele pe care le-a săvârşit. Pocăinţa ei nu a fost de o clipă, ci de o viaţă întreagă, de când şi-a venit în fire, de când s-a întâlnit cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în chip tainic, atunci când, mergând din Egipt la Ierusalim în pelerinaj, dorind să intre în biserică a fost oprită de icoana Maicii Domnului. Pocăinţa ei a început atunci când şi-a dat seama că a greşit şi, trecând Iordanul, a petrecut în nevoinţă, până la sfârşitul zilelor vieţii sale pământeşti“.
Aşa cum a mai precizat PS Episcop Sofronie, pocăinţa cea adevărată nu cea declarată: „Pocăinţa este o stare duhovnicească continuă a omului care se luptă cu păcatul şi cu patimile, din clipa în care este conştient de păcatele şi patimile care îl macină, care îi rod firea omenească şi îl duc înspre moarte spirituală, şi până în clipa în care închide ochii pe acest pământ“.
Viaţa Cuvioasei Maria Egipteanca este un model pentru toţi oamenii: „Este viaţa oricărui suflet credincios care se luptă să ajungă de la întuneric la lumină, de la păcat la virtute, este lupta continuă între omul exterior, pătimaş, Adam cel vechi, şi omul dinlăuntru, omul virtuos, Adam cel Nou, Hristos Domnul, Care caută să ia chip în noi“, a mai arătat PS Sofronie.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit pe parohul Vasile Marius Bara întru iconom. La final, ierarhul a subliniat necesitatea pastoral-misionară a zidirii noii biserici, care se adaugă salbei de biserici noi ce au început a se zidi în ultimii şapte ani, fiind în diferite stadii de finalizare, în toate noile cartiere din municipiul Oradea şi în localităţile suburbane din zona metropolitană a Oradiei.
PS Sofronie a felicitat pe arhimandritul Iorest Grebenea, egumenul metocului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Băile Felix, dependent de Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei, şi pe Vasile Marius Bara, parohul din Băile Felix, pentru colaborarea în vederea zidirii noii biserici parohiale. PS Sofronie a mulţumit Consiliului local al comunei Sânmartin, în frunte cu primarul Lucian Popuş, pentru sprijinul consistent pe care l-au acordat în vederea construirii noii biserici, îndemnând ca, şi pe mai departe, să fie continuate lucrările, astfel încânt sfântul lăcaş să poată fi finalizat şi pregătit pentru târnosire.
Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a predicat în Biserica „Buna Vestire“ din Baia Mare. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit pe diaconul Ilarion Perta întru preot misionar în Protopopiatul Lăpuş, iar pe teologul Florin Conea întru diacon cu slujire la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Baia Mare.
„Piatra de temelie pentru biserică s-a pus în anul 2000. În anul 2003, împreună cu Înaltpreasfinţitul Justinian am sfinţit bierica, la primul nivel, unde am şi slujit astăzi, întrucât sus se pictează. Aici este o comunitate vie, am văzut foarte mulţi tineri şi copii care s-au împărtăşit cu Sfintele Taine“, a spus PS Iustin Sigheteanul despre parohia băimăreană unde slujesc preoţii Gheorghe şi Florin Codrea. (Pr. Cristian Rus, arhid. Liviu Stanciu, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)