La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Necesitatea întoarcerii la studierea temeliilor catehetice
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a organizat la Baia Mare, în perioada 6-9 septembrie 2008, Consfătuirea Naţională a Inspectorilor de Religie. Lucrările au fost inaugurate cu săvârşirea Te Deumului, la Catedrala ortodoxă „Sfânta Treime din Baia Mare, de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Satmarului, în prezenţa reprezentanţilor cultelor, a oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş.
În deschiderea lucrărilor, inspectorul general de Religie în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, conf. Vasile Timiş, a subliniat impactul orei de Religie, valenţele de formare şi cognitiv-comportamentale ale acesteia asupra tinerilor în contextul actual, multicultural şi multireligios european. În cadrul întâlnirii, PS Iustin Sigheteanul a subliniat rolul foarte mare pe care îl au inspectorii de Religie, care „răspund de buna desfăşurare a orei de Religie, de încadrarea specifică, de formarea profesorilor, care nu trebuie să fie caracterizaţi de exigenţe prea mari, nepotrivite cu predarea Religiei, de exagerări care pot duce la adversităţi. E de datoria noastră să ne facem doriţi, nu impuşi, pentru că, dacă nu discriminăm, cucerim“, a spus PS Iustin. De asemenea, prezent la întâlnire, părintele Vasile Pop a arătat că e necesară o schimbare de paradigmă în predarea Religiei, o întoarcere la studierea temeliilor catehetice, aşa cum propune şi proiectul Patriarhiei Române, „Hristos împărtăşit copiilor“, ce urmează a se derula în fiecare parohie. La întâlnirea de la Baia Mare, Gelu Todoruţ, directorul de la CCD Maramureş, a subliniat rolul Casei Corpului Didactic (CCD) în formarea continuă a cadrelor didactice care asigură predarea educaţiei religioase în şcoli. La finalul lucrărilor consfătuirii, Cătălin Pâslaru, reprezentant al Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), a prezentat informaţii legate de bacalaureat, teze cu subiect unic, programe şcolare. A reluat, de asemenea, problematica revizuirii programei şcolare, care a avut, la bază, ca principii de lucru: decongestionarea, ecumenismul temelor, centrarea pe elev, continuitatea şi progresia de la o clasă la alta, urmărindu-se totodată şi compatibilizarea curriculumului naţional cu cel european. (prof. Robert RoŞioru)