Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Negocieri pe forma finală a Codului Muncii
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că va prelua câteva aspecte din propunerile sindicatelor la modificarea Codului Muncii, printre care stagiatura introdusă la debutul în carieră sau reabilitarea angajatului care a comis fapte de indisciplină.
O serie de propuneri făcute de partenerii sociali sunt "interesante" şi vor fi incluse în noua versiune a Codului Muncii, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş. În acest sens, ministrul a precizat că va prelua sugestia cu privire la instituirea unei perioade de stagiu de şase luni pentru absolvenţii institutelor superioare de învăţământ, recunoscută printr-o adeverinţă eliberată de inspecţia muncii. O altă propunere a sindicatelor, care are şanse să fie preluată de Guvern, este cea privind reabilitarea, după o perioadă de şase luni, a celor care au comis fapte de indisciplină. "În schimb, articolul propus de sindicate privind preluarea de către succesorul unui angajator care a decedat a întregului personal al unei întreprinderi ar fi unic în legislaţia europeană", a precizat Ioan Botiş, care a subliniat că o astfel de prevedere nu poate fi inclusă în Codul Muncii. Ministrul a mai declarat că s-a propus o extindere de la 30 la 45 de zile a perioadei de probă pentru funcţiile de execuţie şi s-a arătat dispus să discute posibilitatea ca patronatele să poată angaja succesiv trei persoane pe acelaşi post. Sindicatele spun că noile reglementări avantajează patronii Deşi ministrul Muncii este optimist că formula Codului Muncii propusă de Guvern "va trece de testul FMI, pentru că modernizează foarte mult relaţiile de muncă şi conţine lucruri benefice salariaţilor şi angajatorilor", sindicatele sunt nemulţumite de faptul că "modernizarea" invocată de ministru va da posibilitatea angajatorilor să poată face concedieri mai uşor, să folosească mai multă forţă de muncă temporară sau să reducă programul de lucru al angajaţilor, concomitent cu o scădere a salariilor, dacă situaţia firmei o cere. Reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional vor discuta în aceste zile cu sindicatele şi patronatele schimbările propuse la Codul Muncii şi alte aspecte privind piaţa muncii, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks. Şeful misiunii FMI a mai spus că participarea la forţa de muncă în România este una dintre cele mai slabe din UE 27, trebuind să se facă eforturi pentru reintegrarea în forţa de muncă a şomerilor, a persoanelor care au încetat să-şi mai caute un loc de muncă şi a tinerilor.