De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Noi absolvenţi la Facultatea de Teologie din Bucureşti
34 de absolvenţi ai specializărilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, care au promovat examenul de licenţă - sesiunea februarie 2017, au depus ieri, 24 februarie, jurământul. Festivitatea a avut loc la Paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina”.
După săvârşirea slujbei şi a depunerii jurământului, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Capitală, a evidenţiat importanţa asumării misiunii pentru care au depus jurământul. „Tot ceea ce aţi adunat în anii de cursuri, la seminarii şi aici la paraclis, prin slujbele la care aţi participat, să vă însoţească ca o hrană spirituală de care aveţi nevoie în slujirea preoţească sau în slujirea de la catedră ca profesor de religie. Atunci când vă va fi mai greu, să vă amintiţi de poveţele dascălilor dumneavoastră, de tezaurul Bisericii Ortodoxe Române, de exigenţele misiunii pastorale pentru care v-aţi pregătit. Să vă amintiţi mereu că aţi finalizat studiile în anul închinat cinstirii sfintelor icoane şi de aceea dumneavoastră la parohii sau la catedră, unde veţi propovădui cuvântul lui Dumnezeu, să-L faceţi pe Hristos Mântuitorul prezent. El e prezent şi în icoana Sa, şi în cuvântul Său pe care îl veţi împărtăşi credincioşilor sau elevilor şi, în acelaşi timp, să vă lăsaţi judecaţi de Hristos în fiecare moment, pentru ca faptele dumneavoastră să fie fapte roditoare, de lumină, prin care să transpară tuturor voinţa, sfinţenia şi iubirea lui Iisus Hristos, iar celelalte sfinte icoane să vă fie ca nişte lumini de care să vă folosiţi nu numai în Sfânta Biserică sau şcoală, ci oriunde veţi merge, ca să chemaţi pe toţi pe calea sfinţeniei”, a explicat pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu.
De asemenea, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti i-a îndemnat pe noii licenţiaţi să fie modele pentru membrii comunităţii în care vor împărtăşi Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. „Dumneavoastră înşivă să fiţi ca nişte modele în mijlocul comunităţii, în parohie, la catedră sau la alte slujiri ale Bisericii. Omul, spunea părintele Dumitru Stăniloae, trebuie să fie transparent pentru Dumnezeu sau pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioşii să vadă prin dumneavoastră pe Iisus Hristos, Care îi cheamă, îi învaţă, îi ajută pe calea mântuirii. Dacă veţi face aşa, nu veţi greşi, şi peste 10 ani, când veţi reveni la facultatea pe care aţi terminat-o, la Alma mater, să aveţi sufletele pline de recunoştinţă pentru că Dumnezeu v-a ajutat, după pilda semănătorului, să semănaţi sămânţa cea bună şi să aduceţi roade. Noi, ca profesori, vă vom urmări cu gândul acolo unde veţi merge şi fiecare succes al dumneavoastră va fi o bucurie pentru noi. Nu vă împiedică nimeni şi nimic ca să reveniţi în facultate pentru un sfat al unui profesor, al unui spiritual. Grija noastră şi bucuria noastră este ca să fiţi preoţi model şi dascăli de religie responsabili şi dedicaţi misiunii pe care Biserica v-o încredinţează. De aceea, îmi exprim bucuria că ne vom revedea şi vom împărtăşi bucuriile roadelor bune pentru care dumneavoastră v-aţi angajat aici, ca să fiţi fii şi slujitori ai Bisericii devotaţi”, a conchis pr. decan Ştefan Buchiu.