La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Noi apariţii editoriale în Arhiepiscopia Timişoarei
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului au apărut la Tipografia Arhidiecezană numerele 7-9, pe lunile iulie-septembrie 2011, ale revistei Mitropoliei Banatului - "Altarul Banatului". Cuprinsul revistei debutează cu editorialul intitulat "Nevoia unei catedrale reprezentative" şi continuă cu obişnuitele rubrici: Studii, Pagini patristice, Urme din trecut, Note şi comentarii, Cronica bisericească şi prezentări bibliografice. Ca de obicei, la rubrica Noi apariţii regăsim copertele a patru lucrări teologice, de interes pentru Biserică, în general, şi pentru Mitropolia Banatului, în special. Revista apare trimestrial, având patru apariţii pe an şi este coordonată de pr. dr. Adrian Carebia.
Totodată, a apărut numărul 21/2011 al publicaţiei eparhiale "Învierea" a Arhiepiscopiei Timişoarei. Publicaţia debutează cu editorialul dedicat aniversării regelui Mihai I, unul din importanţii ctitori ai Catedralei mitropolitane din Timişoara, iar în pagina următoare este prezentat articolul "Pledoarie pentru Catedrala Mântuirii Neamului". Publicaţia mai conţine articole pe teme religioase şi poezii, precum şi obişnuita rubrică "Din viaţa Bisericii", care relatează pe scurt viaţa bisericească din cuprinsul eparhiei din a doua decadă a lunii octombrie. Suplimentul "Logos", editat de studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Timişoara, cuprinde articolul dedicat personalităţii pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, la împlinirea a 18 ani de la mutarea sa la Domnul, precum şi articolul "Bisericile şi cultele din România, în timpul prigoanei comuniste". Revista "Altarul Banatului" şi publicaţia "Învierea" pot fi achiziţionate de la standul de obiecte bisericeşti al Catedralei mitropolitane, precum şi de la parohiile din cuprinsul eparhiei. (George Giurgiu)