La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Noi cete de colindători primite de Patriarhul României
Cinci grupuri de colindători din mai multe zone ale țării au sosit și în seara zilei de marți, 19 decembrie, la Reședința Patriarhală din București, pentru a vesti Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Aceștia au fost primiți în Salonul Sfinților Români de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care a apreciat frumusețea cântărilor și a costumelor populare purtate și a rostit cuvinte de binecuvântare.
Seara de colinde a fost deschisă de Corul psaltic „Filomelos” din municipiul Onești, județul Bacău, coordonat de părintele Petrică Căutiș. Referindu-se la versurile ultimului colind interpretat de grupul băcăuan, Părintele Patriarh Daniel a spus: „Vă felicităm pentru frumoasele cântări și pentru această vedere a Raiului care înseamnă a simți prezența Mântuitorului Iisus Hristos în sufletele oamenilor. Aveți cântări frumoase, dar și costume frumoase, astfel că este bine că păstrați tradițiile noastre românești”.
A doua ceată de vestitori sosită la Reședința Patriarhală a fost Corul „Corona” al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu” Brașov, alături de care a fost prezent și generalul de brigadă Alin Mastan, inspector general al Jandarmeriei Române. Purtând cu mândrie uniformele specifice acestei instituții, membrii corului au interpretat mai multe colinde atât vocal, cât și instrumental. „Este un colindat ritmat și dinamic, așa cum arată și uniformele voastre. Vă felicităm și vă dorim sărbători fericite, cu multe bucurii și ajutor de la Dumnezeu! Să binevestiți în continuare iubirea Pruncului Iisus pentru toți oamenii. Este o bucurie să vă vedem și colindând, pentru că în general vă vedem păzind Reședința, dar și Palatul Patriarhiei în care avem un muzeu și alte valori culturale deosebite. Vă mulțumim pentru faptul că foarte des sunteți de mare ajutor pentru organizarea hramurilor și a altor evenimente aici, pe Dealul Patriarhiei”, le-a transmis Patriarhul României jandarmilor prezenți. În continuare, un grup de colindători de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, condus de profesorul Adrian Zanoschi, a interpretat câteva colinde îndrăgite. Preafericirea Sa i-a felicitat și a remarcat că orașul din care provin deține reputația de a fi casa unor credincioși foarte evlavioși: „Să fiți bucurie pentru familie, pentru colegi, pentru profesori și pentru toate persoanele care vă așteaptă în calitatea de colindători și binevestitori ai Nașterii Pruncului Iisus. Vă dorim ca sărbătorile sfinte să fie luminoase și aducătoare de pace, bucurie, dar și succes la examene, atunci când le veți avea. Îmi aduc aminte că, în cei 18 ani cât am stat la Iași, cei mai mulți studenți veneau la Sfânta Parascheva în perioada examenelor. Asimilăm întotdeauna Iașiul cu evlavia credincioșilor care vin la Sfânta Cuvioasă Parascheva, dar și la frumoasele așezăminte culturale ale orașului”.
Cu o mare măiestrie a interpretat apoi o serie de colinde deosebite Grupul coral „Arhanghelii” al Parohiei „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași, coordonat de părintele Florin Chirilă. La finalul interpretării cântărilor pregătite, Patriarhul României a rostit un cuvânt de felicitare și binecuvântare: „Ați spus că în noaptea de Crăciun, fiii se întorc spre părinți, și părinții spre străbuni. Este această comuniune a generațiilor într-o binecuvântare a Pruncului Iisus Cel veșnic Care Se naște ca Om în timp. Vă felicităm și îl felicităm și pe părintele Florin Chirilă care este duhovnic și purtător de grijă pentru studenții de la Biserica «Sfântul Iulian din Tars»“.
În încheiere, câteva colinde de seamă au fost interpretate de Corul „Sfântul Ioan Botezătorul” al parohiei omonime din zona Dristor din București, coordonat de părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală.
„În ultimii doi ani, colindătorii au venit îmbrăcați în port popular, și aceasta arată o bogăție foarte mare de culori, dar și măiestria în arta populară românească de o diversitate imensă. Îmi aduc aminte că, într-un an, au venit nouă colindătoare, femei mai în vârstă, din zona Bistrița-Năsăud. Deși, în mare parte, costumele erau asemănătoare, catrințele pe care le aveau în față nu erau identice, ci fiecare era unică și irepetabilă. Asta înseamnă că într-un sat există o concurență deosebită, un fel de întrecere de păstrare a identității și specificului fiecărei persoane, și aceasta pentru că fiecare persoană are unicitatea ei, lucru reflectat în portul popular. Ne bucurăm foarte mult că nu numai cântarea arată sărbătoarea, ci și portul”, a spus Patriarhul României.
La finalul momentelor artistice, toți colindătorii au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.