În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Noi examene de pictură bisericească
Începând cu această lună, Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române organizează noi examene de calificare şi promovare a pictorilor bisericeşti din întreaga ţară. Ieri, 8 februarie, a avut loc prima întrunire a Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române din acest an.
Seria examenelor a debutat ieri, 8 februarie, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală. La acest examen au participat candidaţi care doresc să devină restauratori de pictură murală şi pictură pe lemn, iar probele, practică şi teoretică, au fost susţinute în prezenţa membrilor Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române. Proba practică a avut loc la Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
„Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române va organiza un alt examen, şi anume la începutul lunii martie, cel de trecere a ucenicilor la stagiatură pe baza unui concurs, perioadă în care ei îşi vor dezvolta calităţile şi se vor specializa. De asemenea, în a doua jumătate a lunii mai va avea loc un alt examen, de autorizare a celor care şi-au încheiat stagiatura, dar evenimentul cel mai important se va desfăşura în zilele de 12 şi 13 mai, când vor avea loc lucrările Congresului naţional la care sunt invitaţi specialişti în arta bisericească din întreaga ţară. Tema acestui congres este «Continuitate şi noutate în arta religioasă»”, a precizat pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, membru al Comisiei de pictură bisericească.
Pe lângă aceste activităţi, Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române va derula şi activităţi editoriale. „Suntem în pregătirea unor evenimente editoriale legate de activitatea Comisiei de pictură, şi anume lansarea unui volum cu procesele verbale, dările de seamă şi rapoartele tuturor lucrărilor care s-au derulat până în prezent; lansarea unui dicţionar de restaurare şi conservare a picturii bisericeşti; reeditarea «Erminiei picturii bizantine», a lui Dionisie din Furna, volum căruia îi dăm o nouă coloratură, o vom îmbogăţi cu numele sfinţilor care au fost canonizaţi recent şi va cuprinde observaţii de tehnică şi metode de pictură. Toate acestea au rolul de a îndruma pictorii bisericeşti, fiindcă pictura bisericească este o cateheză deschisă pentru credincioşi şi, cu cât înaintăm, constatăm că pictura capătă un contur tot mai ortodox, neobizantin”, a explicat pr. prof. dr. Nicolae D. Necula, membru al Comisiei de pictură bisericească.
Ieri a avut loc şi prima şedinţă din acest an a comisiei, în cadrul căreia au fost analizate o serie de dosare venite de la bisericile nou-construite pentru realizarea lucrărilor de pictură, restaurare de pictură sau restaurare de icoane.