La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod
În ziua de 28 februarie 2013, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei s-au luat mai multe hotărâri.
Ierarhii Sfântului Sinod au evaluat rezultatele colectei organizate în bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate în luna decembrie 2012, ca urmare a Pastoralei Sfântului Sinod la încheierea Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Au fost colectate peste 3.300.000 lei, aproximativ 625.000 kg de produse alimentare, circa 50.000 kg de produse agricole, 150.000 kg de îmbrăcăminte, aproximativ 15.000 cutii cu medicamente, produse igienico-sanitare, lemne de foc etc., fiind ajutate aproape 70.000 de familii sărace cu membri bolnavi sau cu mulţi copii din întreaga ţară.
Sfântul Sinod a apreciat rezultatele din anul 2012 ale programului social „Masa bucuriei“ derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Selgros Cash&Carry SRL. Valoarea bunurilor alimentare şi a produselor igienico-sanitare donate de Selgros Cash&Carry SRL a fost de peste 3.320.000 lei, de care au beneficiat aproximativ 18.300 persoane aflate în instituţiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române.
Dintre celelalte hotărâri luate menţionăm:
- Oficierea Tainei Botezului şi a Tainei Cununiei numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice pentru păstrarea sacralităţii şi solemnităţii acestor Sfinte Taine.
- Sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici, prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare.
- Sărbătorirea Zilei Culturii Române (15 ianuarie) la Patriarhia Română şi în toate eparhiile, cu scopul evidenţierii legăturii dintre cult şi cultură, dintre Biserică şi societate în viaţa poporului român.
- Înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română, pentru mai buna organizare a pelerinajelor, cu scopul apărării şi promovării activităţilor pastorale şi misionare ale Bisericii. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)