În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Noi iconomi stavrofori în Arhiepiscopia Bucureştilor
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ridicat ieri, 23 septembrie, la rangul de iconom-stavrofor trei preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor.
Slujba de hirotesie a fost săvârşită, în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul slujbei au primit rangul de iconom stavrofor pr. Costinel Ailioaei, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente şi servicii funerare, pr. Alexandru Atanase Barna, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media, şi pr. Dan Toader, protoiereul Protopopiatului Sector 1 Capitală.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înmânat fiecărui preot gramata de ridicare în rang, crucea pectorală, brâul roşu şi bederniţa şi a vorbit despre semnificaţiile acestei noi slujiri. „Această distincţie înseamnă o recunoaştere a activităţii pe care aţi desfăşurat-o până acum, dar şi o mai mare orientare spre activităţi mai intense. Crucea înseamnă recunoaşterea unei dăruiri de sine, dar este şi o încurajare şi un îndemn pentru lucrarea viitoare a Bisericii. În general, iconomul-stavrofor trebuie să înmulţească talanţii, care în cazul de faţă nu sunt bani, nu sunt averi materiale, ci înmulţirea bunurilor spirituale, şi anume credinţa, evlavia şi misiunea Bisericii. Este singurul domeniu în care putem spori continuu şi aduna valori nepieritoare în suflet pe care le luăm cu noi. Toate cele ce se adună în jurul omului nu sunt luate cu el în Împărăţia cerurilor, ci numai cele ce se adună în sufletul omului, şi anume lumina credinţei, a rugăciunii şi a faptei bune. De aceea, Sfântul Antonie cel Mare spune, în volumul I din Filocalie, că fiecare pleacă din lumea aceasta ca dintr-o ospătărie, ca dintr-o casă de oaspeţi, nimic luând cu el din cele materiale, decât faptele care vor premerge lui în Împărăţia cerurilor. Acestea sunt comorile pe care furii nu le fură, pe care molia şi rugina nu le distrug, pentru că binele făcut se transformă în lumina sufletului. Liturghia se săvârşeşte în biserică pe masa Sfântului Altar, dar toată activitatea desfăşurată în Biserică este o liturghie, o slujire a lui Dumnezeu şi a oamenilor. De aceea, iconomul-stavrofor este omul purtător de cruce şi crucea s-a dat lui ca să-şi amintească mereu de iubirea smerită şi jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos. Lucrul acesta este arătat şi de brâul roşu, care are semnificaţia jertfei“, a subliniat Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că ridicarea într-o nouă treaptă de slujire înseamnă o răspundere mai mare. „Nicolae Iorga spunea că orice treaptă urcată în viaţă este un nou altar de jertfă. Cu cât ai demnitate mai mare, cu atât ai răspundere mai mare. Onoarea în Biserica Ortodoxă derivă din sluijre, din dăruire de sine“, a mai evidenţiat Părintele Patriarh Daniel.