În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Noi mănăstiri şi schituri în Arhiepiscopia Bucureştilor
În anul 2008, în Arhiepiscopia Bucureştilor, care are sub jurisdicţia sa canonică, administrativă şi gestionară 37 de unităţi monahale şi 784 de vieţuitori, au fost înfiinţate patru mănăstiri noi, şi anume Mănăstirea „Sf. Cuv. Parascheva“ din cadrul Palatului patriarhal, Mănăstirea „Sf. Treime“- Buşteni, Mănăstirea „Sf. Ioan Evanghelistul“ şi „Sf. Cuv. Eufrosina“- Cornu, precum şi Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Caraiman. Au fost reînfiinţate, de asemenea, două mănăstiri, Chiajna şi Stavropoleos, fiind intensificate toate activităţile socio-pastorale.
Au fost sfinţite Schitul „Sf. Ana“ - Cota 1.400 Sinaia, Mănăstirea Ianculeşti, din judeţul Prahova, şi au fost resfinţite biserica Mănăstirii Samurcăşeşti şi Catedrala patriahală din Bucureşti. Activitatea duhovnicească şi administrativă a stareţelor, stareţilor şi a slujitorilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor a fost recunoscută, fiind acordate 6 ranguri de arhimandrit, trei de protosinghel, una de stavroforă, o cruce patriarhală şi şapte distincţii de vrednicie. În anul 2008 au fost închinoviaţi 39 de vieţuitori, au fost săvârşite 6 rasoforii, 42 tunderi în monahism, 3 hirotonii întru ierodiacon şi 9 întru ieromonah. Intensificarea activităţilor liturgice şi social-pastorale În plan cultural şi liturgic, mănăstirile au avut, în anul 2008, următoarele aniversări şi evenimente deosebite: 350 de ani de la sfinţirea Catedralei patriarhale; 600 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Snagov; 400 de ani de la înfiinţarea Mănăstirii Cernica; 440 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Radu Vodă; 200 de ani de la înfiinţarea Mănăstirii Samurcăşeşti; 50 de ani de la aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Mănăstirea Ghighiu; aducerea moaştelor Sf. Ap. Pavel din Mitropolia de Veria, Nausa şi Kampania - Grecia - la sărbătorile Sfinţilor Dimitrie - 26-27 octombrie, sfinţirea Centrului Social Filantropic „Sfântul Ierarh Calinic“ de la Mănăstirea Cernica - 27 septembrie. A fost intensificată activitatea social-pastorală şi filantropic-misionară din mănăstiri prin înfiinţarea unor centre specializate: Centrul Social Pastoral „Sfânta Maria“- de la Mănăstirea Techirghiol; Centrul Social Filantropic „Sfântul Calinic de la Cernica“; Centrul Social Pastoral „Sf. Cruce“, de la Mănăstirea Caraiman, şi Centrul Social Pastoral „Sfânta Treime“ - Buşteni. Proiecte de viitor Ca planuri de viitor se află în dezvoltare un proiect de renovare, consolidare şi evidenţiere a mănăstirilor-monument istoric din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi întocmirea unui proiect pentru renovarea apartamentelor oficiale de protocol, a arhondaricelor mănăstireşti sau de construire a altora noi. Se va continua şi finaliza proiectul privind tipărirea albumului intitulat „Pridvoare ale Împărăţiei Cerurilor“ ce va cuprinde istoricul şi imagini reprezentative ale mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. (Material realizat pe baza Raportului Sectorului Exarhat Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor)