Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Noi manifestări în cadrul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei la Galați
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toți credincioșii de la Dunărea de Jos, care îl au ocrotitor de 32 de ani. În cadrul amplelor manifestări bisericești și culturale organizate de eparhia dunăreană, miercuri, 27 noiembrie, în municipiul Galați a avut loc procesiunea tradițională „Călători pe cărările sfinților” și vernisajul unei expoziții numismatice.
Credincioșii din Arhiepiscopia Dunării de Jos se pregătesc pentru sărbătoarea ocrotitorului lor spiritual, Sfântul Apostol Andrei, printr-un bogat program ce cuprinde numeroase manifestări organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos. În cadrul acestora, miercuri, 27 noiembrie, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziția temporară „Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV-XXI)”. Proiectul expozițional este organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Banca Națională a României și în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați și Muzeul de Artă Vizuală din oraș, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
La manifestarea culturală a participat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oameni de cultură, artiști, profesori, preoți, precum și studenți și elevi seminariști gălățeni. Înaltpreasfinția Sa și-a manifestat recunoștința și aprecierea pentru aducerea la Galați a unei astfel de expoziții, felicitându-i pe cei implicați în această fructuoasă colaborare.
Expoziția cuprinde unele dintre cele mai valoroase monede bizantine aflate în colecția Muzeului Băncii Naționale a României, care datează din epoca Sfântului Constantin cel Mare, precum și monede cu caracter jubiliar emise de Banca Națională a României în ultimele decenii, dedicate celebrării unor evenimente sau personalități ale Bisericii Ortodoxe Române. Alături de aceste monede au fost expuse și obiecte din patrimoniul sacru al muzeului gazdă și al partenerilor.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul eparhial din Galați în perioada 27 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025.
În aceeași zi, a fost organizată procesiunea „Călători pe cărările sfinților”. Preoți gălățeni, monahi și monahii de la mănăstirile eparhiei, studenți, elevi și credincioși rânduiți pe trei coloane au purtat raclele cu cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Nicolae, respectiv ale Sfinților tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie din Eghina și Luca al Crimeii pe arterele principale din preajma Catedralei Arhiepiscopale din Galați, fiind întâmpinate în apropierea sfântului lăcaș de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de numeroși preoți, elevi, studenți și pelerini.
După ce a rostit o rugăciune de mulțumire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a condus procesiunea pe Calea Domnească spre Catedrala Arhiepiscopală, unde a săvârșit o slujbă de Te Deum, adresând participanților un cuvânt de învățătură. În continuare, după așezarea sfintelor moaște în baldachinul amenajat în exteriorul catedralei, în sfântul lăcaș Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Privegherii și apoi Sfânta Liturghie de noapte, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.