În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Noi preoţi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei
În ziua de joi, 7 aprilie, la Paraclisul „Sfinţii Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnic pentru noi preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit hirotesia următorii clerici: pr. Ilie Adrian Bălan, ierom. Antonie de la Mănăstirea Lainici, pr. Nicolae Marian Iosu, pr. Ionuţ Leonard Răcăreanu, pr. Alexandru Marius Ciobanu, pr. Marian Toaie, pr. Mihai Alin Iscru, pr. Daniel Cătălin Constantin. La slujba de hirotesie au participat: arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie” din Craiova, arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, şi pr. prof. Cristin Sperlea, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.
După rânduiala hirotesiei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la noua misiune a preoților, aceea de a spovedi credincioșii și de a se desăvârși în cele duhovnicești.
„Atât preoţia, cât şi duhovnicia sunt lucrări ale Bisericii care se dau atât pentru folosul nostru, cât şi pentru folosul credincioşilor. Pentru noi, pentru că putem să ne spovedim la cineva care este hirotesit întru duhovnic, şi pentru ceilalţi, având în vedere faptul că trebuie să legăm şi să dezlegăm ceea ce se întâmplă în poporul nostru creştin ortodox. Acest dar dumnezeiesc ne-a fost lăsat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi nu numai că a fost lăsat ca o comoară de mare preţ în Biserica noastră, ci este prezent, activ şi proaspăt întotdeauna şi în tot locul”, a explicat Mitropolitul Olteniei. La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea chiriarhului cartea de cult numită „Molitfelnic” și sfânta cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor.