De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Noi proiecte de valorificare a patrimoniului
După ce şi-a mutat activitatea într-un nou sediu, dotat cu ateliere specializate de conservare şi restaurare, Sectorul Patrimoniu al Patriarhiei Române îşi propune în noul an îndeplinirea unor noi obiective care vizează punerea în valoare a patrimoniului cultural bisericesc.
Centrul de pregătire, conservare şi promovare a patrimoniului cultural religios "Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu" organizează anul acesta o serie de programe pentru formarea şi perfecţionarea personalului de specialitate, activităţi muzeal-expoziţionale şi are în plan elaborarea unor noi proiecte. Între acestea se numără mai multe cursuri pentru ghizii de monumente istorice, pentru bibliotecari, arhivari, dar şi cursuri de operare computer. "Pentru anul acesta, întrucât este Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, am început să ne gândim deja la modalitatea de realizare a unei expoziţii cu această tematică pentru luna octombrie. De asemenea, avem binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel să începem pregătirile pentru organizarea unui simpozion privitor la cercetările arheologice în situri bisericeşti sau monahale, în special în Bucureşti", a declarat pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal şi coordonator al Sectorului Patrimoniu, pentru TRINITAS TV. Ateliere de practică pentru cursanţi În cadrul centrului, pe lângă activităţile specifice privind formarea şi atestarea personalului de specialitate, se va putea face şi practică. "Aceste ateliere nu vor fi numai ateliere în care se va lucra pentru anumite necesităţi ale Patriarhiei Române, ci vor fi locuri pentru practica cursanţilor, studenţilor de la Facultatea de Teologie, de la cele două secţii care pregătesc restauratori", a mai spus părintele Florin Şerbănescu. La primul etaj al centrului, alături de birourile echipei Centrului pentru patrimoniu "Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu", există două săli mari unde se vor desfăşura cursurile pentru grupe de 30 de persoane. De asemenea, la mansardă a fost amenajat integral spaţiul pentru un laborator de restaurare a picturii, inclusiv cu disponibilităţi pentru investigaţii în acest domeniu. În corpul B al clădirii au fost pregătite şi dotate cu mobilier atelierele de restaurare carte veche-document şi legătorie. Centrul pentru patrimoniul cultural "Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu" a fost inaugurat anul trecut, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.