În perioada 14-19 noiembrie, s‑a desfășurat la Școala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae”-Bucu, județul Ialomița, campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate”, în cadrul Strategiei
Noi realizări la Cimitirul Eroilor din Buzău
Credincioșii buzoieni au participat duminică, 3 noiembrie, la un moment important pentru comunitate: sfințirea picturii bisericii din incinta Cimitirului Eroilor și a noului complex din vecinătatea lăcașului de cult, săvârșită de chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de slujitori.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică pictura bisericii Cimitirului Eroilor, din orașul Buzău, cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ioan Rusul”, realizată în perioada 2019-2022, în tehnica frescă, de pictorul Ioan Tcaciuc-Dobrin. Ierarhul a săvârșit după aceea Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Doru Mafteiu, pe seama parohiei vrâncene Măicănești din Protoieria Focșani II. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Soborul de clerici a fost alcătuit din: pr. Alin-Leontin Balica, consilier eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. paroh Constantin-Ciprian Grigore, pr. Ioan Necula, pr. Nicolae Mușat, paroh al Parohiei „Sfântul Spiridon” din Buzău, pr. Constantin Vânătoru, slujitor la aceeași parohie, pr. Marcel Micu, paroh al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău, pr. Gheorghe Stoica, paroh al Parohiei Gherăseni, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile fragmentului evanghelic al Duminicii a 22-a după Rusalii (Luca 16, 19-31), care ne relatează Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul complex al Parohiei „Tuturor Sfinților”, construit de Primăria Municipiului Buzău, în anii 2023-2024. Clădirea cuprinde la parter o capelă mortuară, iar la etaj un muzeu al eroilor, unde vor putea fi desfășurate și activități catehetice, culturale și educaționale.
Pentru eforturile depuse la ridicarea edificiului eclesial și la înfrumusețarea sfântului lăcaș, părintele paroh Constantin-Ciprian Grigore a fost răsplătit cu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă, iar părintele coslujitor Ioan Necula a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, respectiv alți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și icoane.