Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Noi sfinţi în calendarul ortodox român
În anul 2007, calendarul ortodox român a fost îmbogăţit cu încă doi sfinţi. Sf. Ier. Varlaam, mitropolitul Moldovei şi Sf. Ier. Pahomie de la Gledin.
Canonizarea celui care a fost 7 ani şi 3 luni episcop la Roman, Pahomie, a fost aprobată de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu ziua de sărbătorire 14 aprilie. Astfel, la jumătatea lunii aprilie, în judeţul Bistriţa Năsăud, au avut loc manifestări importante prilejuite de canonizarea Sf. Ier. Pahomie. La evenimentele din această localitate, pe lângă ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, au participat şi IPS Vladimir, Mitropolitul Kievului, însoţit de trei episcopi şi trei clerici din Ucraina, mai multe oficialităţi locale, precum şi preşedintele României,Traian Basescu. De asemenea, canonizarea mitropolitului Varlaam Moţoc al Moldovei, cu ziua de sărbătorire 30 august, a fost stabilită de Sfântul Sinod al BOR în şedinţa din 12-13 februarie 2007, iar proclamarea canonizării a avut loc pe 29 august, la Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, unde se află moaştele sale. Pentru râvna sa în apărarea dreptei credinţe, pentru vieţuirea sa sfântă şi pentru lumina duhovnicească pe care a dăruit-o poporului român, Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor pe mitropolitul Varlaam Moţoc al Moldovei, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. La manifestările dedicate proclamării solemne a canonizării mitropolitului Varlaam al Moldovei, care au avut loc în perioada 28-30 august, au participat PF Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi patriarh ales al BOR, 23 de ierarhi, zeci de preoţi şi diaconi, preşedintele Traian Băsescu şi alte oficialităţi centrale şi locale, precum şi mii de credincioşi.