De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Nou locaş de cult pentru românii din diasporă
La Pescara, Italia, se va construi prima biserică românească din zonă și a șaptea biserică din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Piatra de temelie a viitoarei biserici a fost aşezată marţi, 25 aprilie, de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei.
Credincioşii ortodocşi români vor avea în curând o biserică. Acest demers a fost binecuvântat prin săvârşirea slujbei pietrei de temelie a bisericii Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul şi Dreptul Simeon” şi „Sfânta Prorociţă Ana” din Pescara, marţi, 25 aprilie, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjurat de un sobor de preoți. „La acest eveniment au fost prezenți numeroși creștini, dar și reprezentanți ai autorităților civile și religioase din Italia și România. Amintim pe Eminența Sa Tomasso Valentinetti, Arhiepiscopul de Pescara și Penne, și Domnul George Miloșan, ministru delegat, reprezentantul Ambasadei României în Italia. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a donat Parohiei Pescara părticele din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ale Sfântului Mucenic Felicissimo și Sfintei Muceniţe Victoria. Arhidioceza Romano-Catolică de Pescara Penne, împreună cu preoții din arhidioceză, a donat suma de 50.000 de euro pentru construcția viitoarei biserici parohiale a comunității ortodoxe române din localitate. La Pescara se va construi prima biserică românească din zonă și a șaptea biserică din eparhie. Biserica se va construi pe un teren de 2.630 mp, concesionat de Primăria Pescara pe o durată de 99 de ani. Suprafața interioară a bisericii va fi de 220 mp și va fi în formă de cruce. În demisolul bisericii se va construi o sală multifuncțională, pentru activitățile parohiale. Noua biserica parohială va continua misiunea Episcopiei noastre în Italia prin activități sociale, culturale, proiecte pentru tineri, având astfel o multiplă utilitate publică”, informează Departamentul de informare şi mass-media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
După construirea bisericii, este prevăzută şi construirea unei şcoli şi a unui centru social cultural românesc, care va cuprinde o cantină, bibliotecă şi o sală de întruniri. „Chiar dacă suntem departe de casă, rupţi de rădăcinile noastre, noi, românii din diaspora, nu ne uităm tradiţiile, cultura şi obiceiurile. Pentru toate acestea, Biserica are pentru noi un rol important, pentru că ea umple golurile şi uneşte oamenii. Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de bacalaureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o şcoală spirituală pentru toată viaţa, care îndrumă oamenii să caute viaţa cerească veşnică. Prin acest proiect vom încerca să educăm copiii şi tinerii noştri în spiritul valorilor perene şi eterne, completând astfel disciplinele predate în şcoli, dar şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române din diaspora prin activitatea sa socială (cantină pentru săraci), cu programe pentru tinerii români din Pescara şi Provincia (after-school, şcoală de duminică)”, a precizat pr. paroh Alin Iarca.