În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Nouă apariţie editorială la Editura BASILICA
Astăzi, 30 septembrie, Editura BASILICA a Patriarhiei Române scoate de sub tipar studiul academicianului Emilian Popescu, Titulatura şi distincţiile onorifice acordate de Patriarhia Constantinopolului mitropoliţilor Ţării Româneşti (secolele XIV-XVIII), fiind un omagiu adus Preafericitului Părinte Daniel la împlinirea a 20 de ani de jertfelnică arhierie ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei (1990-2007) şi Patriarh al României (începând din 2007).
Tema acestui studiu a mai fost tratată de pr. prof. dr. Niculae Şerbănescu în anii 1959 şi 1970, ale cărui cercetări au rămas puncte de referinţă până în zilele noastre. Totuşi, aşa cum afirmă eruditul autor în prologul acestui studiu, "astăzi baza documentară este mult mai bogată decât cea a pr. Şerbănescu, atât în ceea ce priveşte izvoarele bizantine, cât şi posibilitatea interpretării lor prin literatura de specialitate apărută între timp". Pe lângă această realitate, un alt motiv care a contribuit la apariţia studiului l-a constituit împlinirea în anul 2009 a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ţării Româneşti, precum şi a 1.630 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Vasile cel Mare. Acest Sfânt Părinte a sprijinit misiunea creştină de pe teritoriul României, iar din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea eparhia pe care a condus-o face parte şi acum din titulatura oficială a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, în calitatea sa de "locţiitor al Scaunului Cezareei Capadociei". Autorul urmăreşte evoluţia titlurilor şi distincţiilor mitropoliţilor Ţării Româneşti în secolele XIV-XVIII; acordă o atenţie aparte atribuirii locotenenţei Scaunului de Ancyra, al patrulea în scara ierarhică bizantină, acesta fiind cel mai înalt grad atins de Mitropolia Ţării Româneşti în Evul Mediu. Toate aceste distincţii au culminat cu acordarea titlului de locţiitor al Cezareei Capadociei mitropolitului Grigorie II. Această eparhie a fost dată spre suplinire, pe o durată nedeterminată, Mitropoliei Ţării Româneşti, al cărei titular actual este Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În acest context, se remarcă o preocupare deosebită studierii Scrisorii patriarhului Sofronie al Constantinopolului către mitropolitul Grigorie II, scrisoare care consfinţeşte acest titlu şi al cărei conţinut este redat în cuprinsul lucrării, în text bilingv (grec-român), fiind pusă şi o fotografie a originalului acesteia. Noua apariţie mai cuprinde un rezumat în limba franceză, un portret al voievodului Alexandru Ipsilanti, precum şi o hartă cu principalele toponime menţionate în lucrare, fiind realizată în condiţii grafice deosebite.