La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Noul an școlar a început prin rugăciune la Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au rugat luni, 5 septembrie, împreună cu elevii și profesorii din Cluj-Napoca, cu prilejul începerii noului an școlar.
La Catedrala Mitropolitană din Piața Avram Iancu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit o slujbă de Te Deum, la care au fost prezenți elevii de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și de la celelalte școli clujene, alături de reprezentanții conducerii Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorii școlari, profesorii de religie şi alte cadre didactice. La finalul slujbei, după ce a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru elevi și profesori, Înaltpreasfinția Sa le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbind despre importanța care trebuie acordată educației și despre rolul elevilor în viața Bisericii.
„Am citat aceste cuvinte - care mereu și mereu au fost la inima tinerilor - știind că dumneavoastră creșteți și vă formați într-o lume atât de problematică, cu atâtea probleme de natură spirituală și materială. Dar tocmai pentru a vă ajuta, Biserica și Școala încearcă să facă câte ceva pentru frățiile voastre, și nu numai cu rugăciuni. E nevoie de rugăciuni, dar în același timp e nevoie să vă învețe să aveți o viață frumoasă”, a spus ierarhul.
Inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, a vorbit despre colaborarea dintre Biserică și Şcoală şi și-a exprimat bucuria de a primi din nou binecuvântarea de început de an școlar din partea Mitropolitului Andrei. La manifestare au mai fost prezenți preoţi şi consilieri din cadrul Centrului eparhial şi cadre didactice ale Colegiului Ortodox. Răspunsurile la strană au fost date de corul Colegiului Ortodox, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu.
La Colegiul Ortodox clujean, elevii au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul, care le-a adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc și urări la început de an școlar.
Anul școlar 2022-2023 a început cu un efectiv de 982 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.