Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Noul Statut de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române a fost recunoscut de Guvern
Noua formă a Statutului de Organizare şi Funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a fost prezentată Guvernului României pentru recunoaştere, aşa cum prevede Legea Cultelor intrată în vigoare în ţara noastră la începutul anului trecut. Noul statut reglementează activitatea organismelor centrale şi locale ale Bisericii, astfel încât, acestea să se adaptaze la necesităţile actuale ale credincioşilor. „În şedinţa de Guvern de miercuri, 16 ianuarie, au fost adoptate trei statute ale unor culte recunoscute din România, respectiv al Bisericii Ortodoxe Române, al Bisericii Armene şi al cultului baptist. Aceasta reprezintă o aplicare a unei prevederi care există în Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, unde se precizează că în termen de un an de zile de la promulgarea legii, cultele recunoscute din România trebuie să depună la ministerul de resort, respectiv Ministerul Culturii şi Cultelor, propriul statut care va trebui să fie recunoscut de către Guvernul României. Consider că recunoaşterea statutului de către Guvern exprimă, la modul foarte concret, autonomia cultelor. Este o măsură foarte concretă prin care această autonomie este recunoscută în mod real. Autonomia cultelor este un principiu constituţional, exprimat şi elaborat în cadrul actualei legi a cultelor, iar faptul că Guvernul recunoaşte statutul unui cult înseamnă recunoaşterea disciplinei specifice fiecărui cult în parte“, a declarat pentru Radio Trinitas Adrian Lemeni, consilierul prim-ministrului României.
Acesta a subliniat, de asemenea, faptul că adoptarea statutului poate fi un cadru în care misiunea Bisericii poate fi valorificată, iar autonomia nu trebuie înţeleasă ca separare între Stat şi Biserică: „Consider că adoptarea statutului, care practic valorifică contextul generos al Legii Cultelor, inclusiv pentru Biserică, poate fi un cadru în care misiunea Bisericii să fie mult mai bine valorificată ţinând cont de realităţile concrete ale societăţii noastre. Mai mult decât atât, aş vrea să subliniez faptul că autonomia nu trebuie înţeleasă ca separare între Stat şi culte. Autonomia nu presupune separarea, ci dimpotrivă ea permite cooperarea dintre Stat şi culte, o cooperare în care distincţiile sunt respectate şi asumate corespunzător“. Biserica Ortodoxă Română este unul din cele 18 culte recunoscute care funcţionau în România la intrarea în vigoare a respectivei legi şi este cel mai important cult din România în ceea ce priveşte numărul de membri, după cum precizează un comunicat al Biroului de presă al Guvernului României.