De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Nu este vorba de o slujire împreună, ci de o slujire alternativă
Cu privire la informaţiile eronate difuzate pe canalele media, referitoare la soluţionarea diferendului patrimonial din parohia Vălanii de Beiuş, Episcopia Oradiei precizeză că niciodată conducerea eparhiei nu a impus o soluţie, ci a lăsat comunitatea de credincioşi să vină cu soluţiile pe care le îmbrăţişează. „Întotdeauna am fost deschişi la orice fel de soluţii, dar care să fie în conformitate cu tradiţia noastră. În privinţa cazului din parohia Vălanii de Beiuş, parohia greco-catolică a câştigat în instanţă lăcaşul de cult, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Această hotărâre a fost pusă în aplicare prin executor judecătoresc. Pentru că trăim într-un stat de drept, noi respectăm legea şi ordinea de drept. În această situaţie concretă, evident, au apărut tulburări. Cei doi episcopi, ortodox şi greco-catolic, au făcut apel la pace, pentru ca într-un astfel de climat comunitatea să ajungă la o soluţie viabilă“, se arată în comunicatul remis de Episcopia Oradiei.
În acest context, pe 2 aprilie 2008, IPS Mitropolit Bartolomeu a vizitat Episcopia Oradiei. Înalt Preasfinţia Sa a constatat starea de fapt de la Vălanii de Beiuş şi a propus o soluţie care să mulţumească ambele părţi: construirea unei noi biserici pentru ortodocşi, pe care s-a angajat să o coordoneze direct. Soluţia IPS Bartolomeu a fost acceptată de reprezentanţii parohiei ortodoxe din Vălani. De asemenea, în după-amiaza zilei de 2 aprilie 2008, la Uileacul de Beiuş, comună de care aparţine satul Vălanii de Beiuş, a avut loc o întâlnire de dialog între cele două parohii, la care au participat şi reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei. Partea greco-catolică a revenit cu propunerea avansată la început de ei, aceea de slujire alternativă, ceea ce înseamnă slujirea după un orar de comun acord acceptat, care să dea posibilitatea fiecărei comunităţi să-şi desfăşoare propriul program liturgic, fără a o stânjeni pe cealaltă. Aşadar, nu este vorba de o slujire împreună, cum eronat a apărut pe canalele de presă, ci este vorba de o slujire succesivă, se mai precizează în comunicatul amintit. La ultima întâlnire, partea ortodoxă a acceptat şi oferta greco-catolică de slujire alternativă, până la construirea propriei biserici sau cel puţin până la amenajarea unui altar în care să se poată sluji, astfel ca fiecare parohie să poată dispune în deplină libertate de propriul lăcaş de cult. „Toate aceste demersuri au avut ca temelie dorinţa exprimată a celor două eparhii de a se ajunge la pace şi bună înţelegere socială şi interconfesională, la graniţa de nord-vest a ţării“, mai precizează Episcopia Oradiei.