În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Nu m-am bucurat niciodată de atâta ospitalitate şi dragoste“
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Dorobanţ, comuna Aroneanu, judeţul Iaşi, a fost resfinţită duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, după ample lucrări de restaurare şi pictare. În cadrul slujbei, diaconul Vladislav Nedelcu, secretar al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost hirotonit preot, iar părintele Dănuţ Rotariu, parohul bisericii din Dorobanţ, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Zi de mare sărbătoare în comuna Aroneanu a judeţului Iaşi, unde duminică, 20 octombrie 2013, au fost prezenţi 2 ierarhi, zeci de preoţi şi sute de credincioşi la resfinţirea bisericii parohiei Dorobanţ. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, au fost întâmpinaţi la poarta lăcaşului de cult de numeroşi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular, precum şi de soborul de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte, alături de pr. paroh Dănuţ Rotariu şi de slujitori din parohiile vecine, şi pr. Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. După târnosirea lăcaşului de cult de către cei doi ierarhi, a urmat slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe o scenă special amenajată în vecinătatea lăcaşului de cult.
„Odată cu lăcaşul de cult, toţi am fost resfinţiţi în inimile noastre“
Citirea Sfintei Evanghelii a fost succedată de un cuvânt de învăţătură deosebit, rostit în limba engleză de PS Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, şi tradus de Silviu-Andrei Vlădăreanu.
„Este o mare onoare şi binecuvântare pentru mine să fiu parte a ceea ce se întâmplă aici, să asist la minunea resfinţirii frumoasei biserici a dumneavoastră. Odată cu lăcaşul de cult, toţi am fost resfinţiţi în inimile noastre. De aceea, încă o dată, îi mulţumesc Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru ospitalitatea de care a dat dovadă, invitându-mă să vizitez această frumoasă ţară. Mă întorc în eparhia mea pe de o parte fericit, fiindcă am binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi fiindcă m-am întărit sufleteşte prin închinarea la numeroase sfinte moaşte, dar pe de altă parte, plec mâhnit, fiindcă nu m-am bucurat niciodată de atâta ospitalitate şi dragoste. Vă transmit binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei şi al întregii Africi, precum şi dragostea credincioşilor mei din Burundi şi Rwanda. Aţi observat cu toţii cum, după slujba târnosirii, Înaltpreasfinţitul Teofan a aprins candela în biserică. Aceea e lumina lui Hristos, care luminează tuturor, aşa cum a făcut-o şi în Burundi şi Rwanda. De aceea, rugaţi-vă pentru noi, fiindcă suntem la început de misiune, iar situaţia politică de la noi nu este una tocmai uşoară, cu numeroase conflicte interetnice foarte sângeroase“, a spus la începutul cuvântului său ierarhul african.
„Toate patimile sunt demoni ascunşi“
Predica sa a continuat cu explicarea pericopei evanghelice: „Aţi ascultat Evanghelia ce s-a rostit, în care s-a relatat cazul unui demonizat vindecat de Mântuitorul. Fiecare dintre noi are proprii săi demoni. Pentru a-i descoperi, trebuie să ne gândim la propriile patimi. Unii avem patimi ale minţii, alţii patima nedreptăţirii celuilalt, a furatului, a înşelatului etc. Toate aceste patimi sunt, de fapt, demoni ascunşi. De aceea, când cineva vine şi-ţi spune să te opreşti din aceste rele obiceiuri, îi spui de obicei să te lase în pace, fiindcă te simţi confortabil. Chiar dacă ne gândim la slăbiciunile pe care le avem în viaţa noastră, trebuie să ştim că, dacă cineva dintre noi este infectat, ceilalţi toţi sunt afectaţi. Fiecare patimă este o paralizie interioară. De aceea, Domnul Iisus Hristos a venit, ca să ne elibereze de toate patimile interioare şi de demoni, şi din acest motiv ne-am rugat şi în această zi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acestei biserici, ca, prin rugăciunile lui, Domnul Hristos să vină în ajutorul nostru“.
În cadrul slujbei arhiereşti, un moment deosebit l-a reprezentat hirotonia în preot a diaconului de origine basarabeană Vladislav Nedelcu, secretar al Sectorului misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a fost hirotonit preot de Preasfinţitul Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, pe seama capelei Liceului Pedagogic din Iaşi cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“. Naşii de hirotonie ai tânărului basarabean au fost pr. consilier Constantin Sturzu şi pr. protopop Vilie Doroşincă. Fost preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi - filiala Iaşi, Vladislav Nedelcu a fost însoţit la hirotonia sa în preot de numeroşi foşti şi actuali ascorişti, precum şi de tineri veniţi din Basarabia.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Vilie Doroşincă a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul sfintei mese din altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Dănuţ Rotariu, vizibil emoţionat, a adresat câteva cuvinte mulţimii prezente, în care a făcut referire la istoria lăcaşului de cult, cât şi la vrednicia enoriaşilor pe care îi păstoreşte. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat importanţa evenimentului pentru comunitatea din Dorobanţ, după care l-a hirotesit în iconom stavrofor pe părintele Dănuţ Rotariu, parohul bisericii din Dorobanţ, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. Alături de preotul paroh, au primit distincţii şi diplome toţi cei care s-au implicat în renovarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult.
Biserica din Dorobanţi a fost ridicată între anii 1925-1928, iar în decursul anilor a fost restaurată în mai multe rânduri. Ultimele lucrări s-au realizat după 1995 şi au constat atât în consolidarea lăcaşului, cât şi în realizarea picturii. De asemenea, a fost ridicată între anii 1998-2000 o casă socială dotată cu toate cele necesare.