În cea de‑a doua duminică a postului închinat praznicului Nașterii Domnului, Postul Bucuriei, 24 noiembrie, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat pasajul evanghelic despre dregătorul bogat și
„Nu se pune problema unei crize alimentare în UE“
"În prezent, nu avem motive de îngrijorare. Vom vedea cum va fi şi recolta pe care o aşteptăm în acest an", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a precizat că, în perioada următoare, tendinţa la nivel european este ca preţurile la alimente să rămână ridicate.
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, consideră că, la ora actuală, nu se pune problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană. "La nivel european nu stăm atât de prost cu stocurile şi nu se pune problema unei crize alimentare în UE, din cauza lipsei aprovizionării pieţelor. Stocurile se vând, se reconstituie prin cumpărare, dar Uniunea Europeană are un potenţial de producţie reală. Lucrurile nu stau foarte prost şi nu avem motive de îngrijorare. Vom vedea cum va fi şi recolta pe care o aşteptăm în acest an", a declarat Dacian Cioloş. Potrivit comisarului pentru agricultură, în perioada următoare, tendinţa la nivel european este ca preţurile la alimente să rămână ridicate, din cauza volatilităţii mari a acestora. "Este cerere pe piaţa mondială de produsele alimentare, există potenţial, dar agricultorii nu investesc, pentru că atunci când investeşti în agricultură trebuie să ai un minimum de perspectivă pe câţiva ani, ca să şti cât recuperezi.(...) Încercăm să găsim instrumente pentru volatilitatea mare a preţurilor", a subliniat comisarul european. Producătorii autohtoni avertizează că 2011 va fi anul scumpirilor, afirmând că preţurile vor creşte tot mai mult la pâine, lapte, ulei. Luna trecută, alimentele s-au scumpit pe piaţa românească în medie cu 7%, cea mai mare scumpire fiind înregistrată la carne. România stă bine la proiecte, dar slab la accesarea lor efectivă Dacian Cioloş s-a aflat, joi şi vineri, într-o vizită oficială în România, unde a discutat cu autorităţile de la Bucureşti în special despre simplificarea procedurilor administrative, pentru accesarea cât mai rapidă şi eficientă a fondurilor europene. "România stă bine la partea de contractare a fondurilor europene, dar nu şi la cea de accesare efectivă, de plată. Sunt interesat ca fondurile europene alocate României să fie corect şi eficient utilizate", a declarat Dacian Cioloş. Comisia Europeană a sugerat României ideea de a înfiinţa o instituţie în cadrul Guvernului, a prim-ministrului sau chiar a uneia independente, pentru administrarea şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene, a mai precizat Dacian Cioloş, care a atras atenţia că România "riscă să piardă fondurile europene dacă nu va accelera procesul de utilizare a acestora".