Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O întâlnire de suflet la Patriarhia Română
Profesori universitari, oameni de cultură din Bucovina de Nord şi Basarabia au vizitat ieri Palatul Patriarhiei din Bucureşti şi s-au închinat la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala patriarhală. Delegaţia a fost primită în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
Consiliul Naţional al Asociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina", Universitatea Bucureşti, Biblioteca Universitară "Carol I" şi Asociaţia "Convergenţe Europene" au organizat în perioada 14-15 iulie, la Bucureşti, o şcoală de vară având tema "Românii cetăţeni interactivi ai Uniunii Europene". La şcoala de vară au participat şapte cadre didactice universitare şi preuniversitare din Apşa de Mijloc, localitate din Maramureşul istoric, situată în Ucraina, şi 16 oameni de cultură, academicieni şi profesori universitari, masteranzi şi doctoranzi, de la Cernăuţi, dar şi din Basarabia. În ultima zi a şcolii de vară, cursanţii români ai acestei şcoli, pe lângă obiectivele culturale şi religioase pe care le-au văzut în capitala României, au vizitat şi Catedrala patriarhală din Bucureşti, unde s-au închinat la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, şi Palatul Patriarhiei. În Sala Conventus, românii din afara graniţelor ţării au fost primiţi de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, alături de părintele Gheorghe Holbea, consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române, şi de părintele Ioan Armaşi, de la Sectorul comunităţi externe al Patriarhiei Române. "Mi-am dorit foarte mult să ajung aici. Am mai fost la Bucureşti de câteva ori în trecut, dar nu am vizitat Catedrala patriarhală şi Palatul Patriarhiei. Astăzi am trăit emoţia unui copil care îşi revede mama după mult timp. A fost o întâlnire de suflet", ne-a declarat Anuţa Dan, director adjunct al şcolii din Apşa de Mijloc. Cursanţii şcolii de vară i-au arătat Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul că cea mai mare dorinţă a lor este de a avea slujbe în limba română în bisericile lor ortodoxe. "Această vizită este rod al unei şcoli de vară care a fost concepută împreună de un grup de asociaţii. Şcoala a avut ca obiectiv apropierea sufletelor româneşti de cultura şi inima Capitalei. În această perioadă, în afară de cursuri, predări şi vizite la diferite muzee, am cerut Patriarhiei Române permisiunea de a vizita Catedrala patriarhală şi Palatul Patriarhiei. Aceasta a fost şi rugămintea expresă a cursanţilor din Bucovina de Nord şi Basarabia de la această şcoală de vară. Cursanţii sunt din mai multe locuri, din Maramureşul istoric, Apşa de Mijloc, un grup de profesori şi un grup de masteranzi şi doctoranzi din Cernăuţi şi Basarabia. Întâlnirea cu un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române chiar în inima Patriarhiei a însemnat pentru participanţi destul de mult pentru că inima şi sufletul românismului sunt aici, în Bucureşti. Pentru cei care au venit aici pentru prima dată, iar acolo, acasă, luptă să îşi păstreze tradiţia şi limba română, este un lucru foarte important", ne-a declarat Clenciu Marian, preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina".