IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
O nouă acţiune a caravanei „Sănătate pentru sate”
Campania „Sănătate pentru sate”, derulată de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a ajuns sâmbătă, 1 aprilie, în localitatea Băltiţa, comuna Măneşti, judeţul Prahova.
La finalul săptămânii trecute, 80 de persoane din localitatea prahoveană Băltiţa au beneficiat de ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
„La cea de-a 44-a ediţie a campaniei «Sănătate pentru sate» au participat 18 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 9 medici cu diferite specializări, şi anume medicina de familie, medicina internă, diabet şi boli de nutriţie, stomatologie, EKG, ecografie. Acţiunea medicală s-a desfăşurat la dispensarul din localitate, iar cea de consiliere şi prevenţie, în incinta şcolii. Activitatea a fost coordonată şi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, care au promis sprijin şi în continuare”, a precizat Dan Prună, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
„Am desfășurat o nouă acțiune în folosul celor care au mare nevoie de îngrijiri medicale și care nu au posibilitatea să dea curs acestei cereri, fie că situația materială nu le permite, fie că lupta pentru supraviețuirea de zi cu zi nu le permite să se prezinte la controalele necesare”, a explicat dr. Radu-Cristian Tudose, medic primar medicină de familie.
La acţiunea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a participat şi preotul paroh din localitatea Băltiţa. „Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sosi caravana «Sănătate pentru sate» şi la noi. De asemenea, mulţumim părintelui Ciprian Grădinaru, coordonatorul programului, dar şi voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Vizita caravanei a fost benefică pentru comunitatea noastră deoarece mulţi sunt suferinzi şi au o vârstă înaintată, motiv pentru care nu ajung mereu la un medic specialist”, a explicat pr. paroh Vasile Suraj Veselu, al Parohiei Băltiţa.
Campania „Sănătate pentru sate” a demarat la inițiativa părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în urma protocolului de colaborare semnat în data de 3 septembrie 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Protocolul a fost încheiat cu scopul organizării unor acţiuni medicale umanitare care au drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural, adică: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilităţi, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educaţional redus, cazuri sociale. Grupul de voluntari este constituit din medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar care frecventează slujbele de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.