Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă apariţie în colecţia „Acatiste şi Vieţi de Sfinţi“
Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a publicat recent, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Viaţa şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon“, lucrare inclusă în noua colecţie „Acatiste şi Vieţi de Sfinţi“.
Sfântul şi Marele Mucenic al lui Hristos Pantelimon a trăit în cetatea Nicomidia, din Asia Mică, pe timpul împăratului Maximian (286-305 d.Hr.), după cum aflăm din prima parte a lucrării. Tatăl său era senatorul păgân Eustorgiu, iar mama sa era creştină şi se numea Euvula. De mic, mama sa a început să sădească în inima lui credinţa în Hristos şi bunele deprinderi creştine, dar ea s-a stins de tânără, fiind pomenită de Biserică la 30 martie, ca model de mamă creştină şi mărturisitoare. La început, tatăl său l-a dat la învăţătura gramaticii şi a filosofiei, după care l-a trimis pe tânărul Pantoleon să înveţe medicina de la vestitul doctor al vremii, Eufrosin.
Tainele credinţei le-a învăţat de la un preot bătrân din Nicomidia, pe nume Ermolae, care l-a făcut să înţeleagă puterea de vindecare a lui Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor. De atunci, tânărul Pantoleon s-a dedicat vindecării oamenilor, atât prin meşteşugul doctoricesc, dar mai ales prin rugăciune şi însemnarea cu semnul Crucii. El săvârşea aceste vindecări fără să ceară bani sau vreo altfel de răsplată de la cei vindecaţi. Acestora el le arăta în schimb marea putere a lui Hristos, spre Care îi îndrepta, ca să devină creştini. Sfântul s-a săvârşit de sabie în anul 305, fiind prăznuit de Biserica Ortodoxă Română la data de 27 iulie.
„Viaţa şi Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon“ poate fi achiziţionată de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia“ (Calea Victoriei nr. 45, lângă Biserica Kreţulescu), prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum şi de la pangarele bisericilor şi mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor.